Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пуснете тези 10 неща в тоалетната, запушването ѝ е гарантирано

14 юли 2024, 12:09 часа

Запушването на тоалетната е един от най-неприятните битови проблеми, с които може да се сблъска всеки човек. В тази статия ще поговорим за десетте най-често срещани предмета, които никога не трябва да се пускат в тоалетната. Не само защото причиняват запушване, но и защото вредят на канализационната система и на околната среда като цяло.

Хапчета и лекарства

На пръв поглед може да изглежда, че пускането на хапчета в тоалетната е безопасен начин да се отървете от стари или ненужни лекарства. Но напротив, то представлява сериозна заплаха за околната среда.

Химическите съединения от лекарствата попадат в централната канализационна система и в крайна сметка могат да се окажат в питейната вода. Тези вещества са потенциално вредни за живите организми и могат да причинят вреда на човешкото здраве, ако бъдат погълнати с водата.

Цигарени угарки

Много пушачи дори не се замислят за вредите, които угарките от цигари могат да нанесат на околната среда. Филтрите са почти неразградими и могат да останат в природата в продължение на десетилетия.

Освен това самите цигари са наситени с токсични химични съединения, които, попаднали във водата, оказват отрицателно въздействие върху флората и фауната. И като цяло, не забравяйте, че пушенето е вредно за здравето. Ако спрем да пушим, тогава няма да се налага да се притесняваме къде да изхвърляме угарките от цигари.

Ако тоалетната е запушена, направете това и ще решите проблема

Лепенка

Изглежда, че едно малко парче лепенка не застрашава по никакъв начин канализационната система. Повечето видове лепенки обаче съдържат пластмасови елементи, които не се разграждат.

Дори марлените превръзки могат да се заклещят в тръбите, създавайки сериозна пречка за движението на водата. С течение на времето такъв малък елемент може да образува голямо запушване.

Конци за зъби

На пръв поглед конците за зъби изглеждат безобидни, но ако ги пуснете в тоалетната, това може да има негативни последствия. Предметът може лесно да се заплете и да образува буца, която ще затрудни оттичането на водата. Натрупването на такива "заплитания" от конци за зъби може да доведе до сериозни запушвания, които изискват намесата на водопроводчик.

Котешка тоалетна

Всеки собственик на котка знае колко неприятности може да причини изхвърлянето на котешка тоалетна. Но пускането ѝ в тоалетната не е най-доброто решение. Силикагелът и бучките пълнители набъбват във водата, образувайки плътни образувания, които могат напълно да запушат тръбите.

Дори пълнителите от естествена дървесина могат да набъбнат до степен да причинят запушване. Затова котешката тоалетна трябва да се изхвърля на друго място.

Мазнини и масла

Мазнините и маслата могат да бъдат течни само когато са горещи. Въпреки това всички знаем как изглежда бульонът, когато го извадим от хладилника: той се превръща в гъста маса. Същото се случва и в тръбите, когато излеете мазнина или масло в тоалетната.

С течение на времето по вътрешните стени на тръбите се натрупва дебел слой мазнина, който може напълно да блокира лумена на тръбата. Това не само води до запушване, но и се превръща в източник на неприятна миризма.

Лесно отпушване на тоалетната с домашни средства

Продукти за женска хигиена

Продуктите за женска хигиена (тампони, превръзки) са проектирани да абсорбират голямо количество влага, така че след като попаднат във водата, те набъбват. Такъв набъбнал предмет може лесно да се заклещи в отводнителната тръба и да причини запушване. Освен това материалите, от които са изработени тези продукти, на практика не се разграждат, което задълбочава проблема.

Коса

Косата е една от най-честите причини за запушване на канализацията. Космите лесно се заклещват в канализацията, с течение на времето върху тях се утаяват мазнини и други отлагания, превръщайки ги в гъст кичур, който блокира канализационната тръба. Проблемът се утежнява от факта, че космите са много здрави и могат да се натрупват в продължение на месеци, преди да предизвикат запушване.

Пелени

Ако някой си мисли, че памперсът може да се изплакне, жестоко се лъже. Когато памперсите влязат във взаимодействие с водата, те набъбват до невероятни размери и могат напълно да запушат канализационната тръба. Освен това материалите, използвани за производството на пелени, могат да станат токсични, ако влязат в контакт с вода за дълъг период от време, което представлява риск за здравето.

Презервативи

Презервативите изглеждат безобидни, но това не е така на практика. Изработени от латекс, те не се разграждат във вода. Веднъж попаднал в тръбата, презервативът може да се разтегне и да се закачи за стените, да блокира лумена и да предизвика сложни запушвания. Освен това, ако са пълни с въздух, могат да причинят сериозни запушвания в системата.

Има много други предмети, които не бива да се пускат в тоалетната: мокри кърпички; памучни тампони и дискове; хартиени кърпи; капачки от бутилки и тапи.

Като спазвате тези прости правила, можете да избегнете неприятностите, свързани със запушването на тоалетната, и да дадете важен принос за опазването на околната среда. Поддържайте дома си и околната среда в безопасност!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес