Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пиете тези лекарства, внимавайте по време на горещо време, увеличават риска от дехидратация

21 юни 2024, 22:36 часа
Реклама

Лекарствата за състояния като високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и психични разстройства могат да имат специфични странични ефекти. Те могат да затруднят поддържането на хидратация или ефективното охлаждане в горещо време. Поради това високите температури и топлината могат да бъдат потенциално опасни и дори фатални.

Реклама

Вижте още: Учени: Този лесен ежедневен навик ще ви отърве от болките в гърба

Диуретици

Диуретиците обикновено се предписват за лечение на сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане или бъбречно заболяване. Тъй като увеличават честотата на уриниране, по време на горещо време те могат да ни изложат на риск от дехидратация или електролитен дисбаланс, който затруднява тялото да регулира температурата, съобщава Gloucestershire Live.

Тези, които използват диуретици, се съветват да пият много вода и да следят за признаци на дехидратация като главоболие, световъртеж, тъмна урина и чувство на жажда.

Лекарства за кръвно налягане

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим, които обикновено се предписват на пациенти с високо кръвно налягане, могат да бъдат опасни в горещините, тъй като хората, които ги приемат, могат да бъдат по-податливи на припадък. Тези лекарства също маскират усещането за жажда, което прави по-трудно разпознаването дали настъпва дехидратация.

Вижте още: Какви са ползите за здравето от гхи?

Бета блокери

Бета-блокерите са друг вид лекарства, които могат да понижат кръвното налягане, но могат да се използват и от пациенти с тревожност. Те представляват риск при горещо време, защото увеличават шансовете да припаднете и да загубите равновесие и намаляват способността на тялото да се поти, което може да доведе до прегряване поради недостатъчно охлаждане.

Антидепресанти

Някои антидепресанти могат да увеличат изпотяването и да потиснат жаждата, което прави потребителите им по-податливи на усложнения, свързани с дехидратация.

Тези, които приемат лекарства за щитовидната жлеза за недостатъчната ѝ функция, също могат да бъдат изложени на риск от дехидратация, тъй като тези лекарства могат да повишат телесната температура и да затруднят тялото да регулира ефективно температурата си.

Лекарства за ADHD

Стимуланти, като лекарства, използвани за лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), също могат да увеличат риска от заболявания, свързани с топлината.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес