Ако храната в хладилника замръзва - ето какво да направим

939
Ако храната в хладилника замръзва - ето какво да направим
Снимка: iStock

Всеки от нас е изпадал в ситуация, когато отваря хладилника и открива, че храната е замръзнала. Това не само че може да развали вкуса и текстурата на продуктите, но и може да доведе до нежелани проблеми с уреда. Ето какво трябва да направите, ако храната ви в хладилника замръзва.

Проверете настройката на температурата

Една от най-честите причини за замръзване на храната в хладилника е неправилната настройка на температурата. Хладилникът трябва да поддържа температура между 4°C и 5°C, докато фризерното отделение трябва да е около -18°C. За да коригирате настройките, намерете регулатора на температурата, който обикновено се намира вътре в хладилника. Завъртете въртящия бутон по посока на часовниковата стрелка, за да намалите степента на охлаждане. Ако имате проблеми с намирането на ръководството за вашия модел, можете да го изтеглите онлайн, като използвате номера на модела на уреда.

Хладилникът не изстудява? Направете този трик със сешоар!

Избягвайте да поставяте храна пред вентилационните отвори

Разположението на храната в хладилника също може да играе важна роля за замръзването. Чувствителните храни, като плодове и зеленчуци, могат да замръзнат, ако са поставени пред въздушните изходи на горния рафт. Въздухът, който излиза от тези отвори, е значително по-студен и може да доведе до неволно замръзване на продуктите. За да избегнете този проблем, преместете храната така, че да не блокира вентилационните отвори.

хладилник

Измерете действителната вътрешна температура

За да сте сигурни, че температурата в хладилника е правилно настроена, най-добре е да използвате прецизен термометър. Поставете термометъра в чаша вода и го оставете в отделението на хладилника за известно време. За измерване на температурата във фризера, използвайте термометър в алкохол или олио за готвене, тъй като водата ще замръзне при ниските температури. След като термометърът престои достатъчно дълго, отчетете показанията му. Ако температурите не съответстват на зададените, е възможно вашият хладилник да има технически проблем и е най-добре да се свържете с упълномощен сервизен представител.

Рискове, които крие мръсният хладилник

Замръзването на храната в хладилника може да бъде досаден проблем, но с правилните стъпки и грижа, лесно може да се реши. Проверете настройката на температурата, избягвайте поставянето на храна пред вентилационните отвори и измерете действителната вътрешна температура, за да се уверите, че всичко е наред. Ако все пак срещнете затруднения, не се колебайте да потърсите помощ от професионалист. С правилната поддръжка, вашият хладилник ще работи оптимално и ще запазва храната ви в перфектно състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com