Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акациев мед: Уникални качества и ползи за организма

19 септември 2024, 15:09 часа

Акациевият мед е един от най-добрите видове мед, твърдят специалистите. Според тях този мед е истинско съкровище по две прости причини.

Още: Лекар: Защо хроничната болка се влошава през деня

  1. Той е сред малкото, които не предизвикват никакви алергични реакции и успяват да кристализират много бавно.
  2. Ако вземете предвид и антимикробното, ниско съдържание на полени, лечебни способности, енергизиращ ефект и антиоксиданти, тогава имате изключително здравословен продукт и фантастично медицинско лекарство в ръцете си.

Как се получава акациевият мед

Акациевият мед се добива от прашеца на цветовете на акациевото дърво с ботаническо име Robinia pseudoacacia. Акациевият мед е светложълт, почти прозрачен. Той е гъст и гладък като течност.

Вкусът на меда е сладък с нотки на цветя, които не променят вкуса на напитките или другите храни, в които се добавя и използва. Прочетете по-долу някои от най-важните ценности на меда от акациев цвят.

Предотвратява развитието на болестотворни организми

Акациевият мед, но и медът като цяло, осигурява на организма естествен щит срещу микроорганизмите, причиняващи болести. Проучванията казват, че медът се бори с микробите по естествен път, но акациевият мед се препоръчва поради неговата киселинност и ниската стойност на pH от 3,5.

Тези свойства предотвратяват развитието на бактерии, така че консумацията на мед помага при лечението на инфекции на дихателните пътища. Освен това, ако използвате този мед в стерилни превръзки и дори го поставите върху раните по кожата, ще ускорите заздравяването на тези наранявания.

Не предизвиква алергични реакции

Цветята на акацията произвеждат по-малко прашец от другите любими на пчелите цветя. Ограниченото количество прашец е една от причините акациевият мед да предизвиква по-малко алергични реакции.

Бавно кристализира

За разлика от други продукти, акациевият мед кристализира бавно. Това означава, че можем да използваме акациевия мед колкото пожелаем, без да се притесняваме, че ще се втвърди или дори ще стане труден за използване след определено време.

Препоръчва се при хипогликемия

Този мед дава много енергия, особено когато нямате достатъчно време да се храните правилно. Супена лъжица акациев мед осигурява прилив на енергия, който продължава 15-25 минути и дава динамиката, от която се нуждаете, ако кръвната ви захар спадне в резултат на липса на храна.

Здравословен заместител на преработената захар и други подсладители

Ако предпочитате чай, сладък сок, палачинки или сладки палачинки, тогава използвайте мед, особено акациев мед. Съдържа специални антиоксиданти и ензими, които тялото ни усвоява по-бързо в сравнение с други алтернативи.

Освен това, благодарение на високото съдържание на фруктоза (45%), акациевият мед се препоръчва на пациенти с диабет тип 2. Все пак се консултирате с лекар специалист, ако страдате от диабет и искате да включите мед в храната си.

Още: Природни средства: Бадеми в мед и техните невероятни ползи за здравето

Редовната консумация на акациев мед е здравословен хранителен навик, но това е вярно само ако консумирате висококачествен, чист, суров мед. Не забравяйте, че топлината над 42 градуса по Целзий може да промени стойностите и способностите за борба с микробите, правейки този мед по-малко полезен за нас.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес