Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 признака на хора, които са заседнали в детството и не искат да пораснат

11 юни 2024, 20:11 часа

Всяко дете, докато расте, се стреми към независимост. Много родители обаче не позволяват на децата си да изявят собствената си воля, личностни качества и не им дават право на грешки.

Така израстват „вечните деца“: инфантилни, незрели хора, които не знаят как да вземат решения и да поемат отговорност. В резултат на това много области в живота им се провалят. Има девет признака на психологическа незрялост на човек.

Признаци на психологическа незрялост

1. Не знае как да поеме отговорност

Психологически незрелите хора никога не поемат отговорност за своите провали и трудности. Постоянно живеят в обвинения и търсят „обективно” виновни.

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

2. Проявява незрялост и импулсивност

Незрелите възрастни често се държат като деца или тийнейджъри. Те изразяват емоциите си рязко и трудно контролират чувствата си. До такива хора винаги се чувстваш като върху буре с барут. Инфантилните възрастни имат ниско ниво на емпатия: за тях е трудно да разберат и да вземат предвид чувствата и настроенията на другите хора.

3. Липса на самодисциплина

Психологически незрелите хора имат ниски нива на самодисциплина и високи нива на отлагане. Трудно им е да организират себе си и живота си. Те не знаят как да си поставят цели и да ги постигат. Често такива хора имат погрешно зададени приоритети, заради което се хващат за всичко, което им попадне, и не довършват започнатото.

4. Живее ден по ден

Такива хора обикновено не мислят за бъдещите си перспективи. Те се стремят само да се насладят на настоящия момент в ущърб на стратегическите цели.

Признаци, че партньорът ти не желае обвързване

5. Зависи от родителите

„Незрелите“ често живеят с родителите си. Освен това, не могат да вземат решение без да се консултират с мама или татко.

6. Взимат пари от родителите

Психологически незрелите хора, поради неспособността си да вземат решения и да поемат отговорност за тях, често изпитват трудности с работата и парите. Те виждат най-добрия начин да решат финансовите си проблеми като да вземат пари от родителите си.

7. Не разбира нуждите си и не си поставя ясни житейски цели.

Незрелите хора постоянно искат нещо, но не е ясно какво искат. Те изпитват затруднения да идентифицират своите нужди и мотиватори и да ги посрещнат.

8. Влиза в конфликти и манипулира

Вместо спокойно и разумно да обсъди всеки въпрос, инфантилните възрастни прибягват до конфликт и манипулация. Това поведение много напомня на малки деца.

9. Търси външно одобрение

Хората с ниско ниво на психологическа зрялост се нуждаят от постоянно одобрение в действията си. Постоянно се съмняват в решенията си и не могат да ги вземат сами.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес