Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 правила на етикета, които почти всеки нарушава

21 октомври 2024, 20:00 часа

Много хора постоянно нарушават тези правила на етикета и изобщо не мислят за комфорта на другите хора. За да не изглеждате невежи в очите на околните и да направите правилното впечатление, нека ви припомним най-честите грешки, които всеки допуска от време на време.

 

Грешка 1: Гласови съобщения до всички

Още: 7 неочаквани правила на етикета, за които не сте знаели

изпращането на гласово съобщение без предварително текстово известие с въпрос дали би било удобно човек да го слуша е груба грешка и неуважително поведение. Това включва и използването на неподходящи емотикони, картинки, мемета.

 

Грешка 2: Говорене на теми табу

Следващата грешка, която много хора допускат, е използването на теми табу в разговори с непознати хора.

Още: Зехтин екстра върджин: Какво пропускаме, когато избираме в магазина

Не трябва да общувате с човек, който не ви е близък, по теми за смърт, интимност, болест и политика, както и за религия и физиологични характеристики. Не можете да сте сигурни какво е мнението на даден човек по определена тема и имате силата да го обидите.

 

Грешка 3: Клечка за зъби на масата

Друга грешка, която често се допуска в обществото, е използването на клечка за зъби на масата, докато покривате устата си с ръка. Използването ѝ на масата е неестетично и неприятно за околните.

Още: Как да ядем кроасани: етикетни правила за вкусване на френския багел

 

Грешка 4: Неправилно поведение в асансьора

Когато влезете в асансьора, трябва да поздравите всички, които са там. Разположете се така, че да ви е приятно да стоите до тях. Тоест не се обръщайте с гръб или на гърба ви виси раница, която трябва да се свали.

 

Грешка 5: Свойска комуникация с нови познати

И друга грешка, която може да се срещне всеки ден на най-различни места, е неоторизиран преход от обръщане на „Ви“ към „ти“. По този начин вие нарушавате личните граници на човека.

 

Правилата на живот в жилищна сграда, които постоянно се нарушават

Живеейки в жилищни сгради, хората често забравят за правилата на поведение със съседите и ги нарушават. Ето най-важните закони на съседския етикет, които почти всички нарушават ежедневно, без да се замислят.

·         Предупредете съседите си предварително за важни събития, които могат да ги обезпокоят. Ако възнамерявате да правите ремонт или някакви шумни събития, кажете за това известно време предварително, за да могат хората да вземат съответните мерки.

·         Правила за паркиране. Уверете се, че вашият автомобил не създава проблеми на другите собственици на автомобили.

·         Ако животните издават звуци, когато ви няма, намерете начин да ги занимавате и да ги забавлявате, така че съседите ви да не започнат да ги мразят и вие също.

·         Не изхвърляйте отпадъци. Уверете се, че нещата ви не пречат в общите коридори.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес