Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 неща, които успешните хора правят преди лягане

26 септември 2024, 19:30 часа

Влиянието на съня върху живота ви е много по-голямо, отколкото си мислите. Ето защо трябва да се грижите за качеството на съня си, а някои ритуали преди лягане могат да ви помогнат да направите точно това. Здравите и успешни хора знаят, че няколко прости действия ще ги накарат да се събудят отпочинали и готови да започнат деня. Ето защо те винаги ги правят преди лягане. Какво трябва да правите вие според тях?
 
1. Създайте график

Първата и най-добра стъпка, която можете да предприемете, за да си осигурите добър сън, е да определите редовно време за лягане и да се придържате към него дори през почивните и празничните дни. За да постигнете най-добри резултати, не се опитвайте да надскочите собственото си темпо. Някои хора са програмирани да си лягат по-късно, а други да стават рано. Уважавайте предпочитанията на тялото си, ако това е възможно.

2. Проверете диетата си преди лягане

Не сте проектирани да усвоявате храната и да спите по едно и също време, затова направете всичко възможно да се уверите, че вечеряте рано или ядете по-лека храна, ако ще се храните по-късно.

3. Пазете се от напитките

Без съмнение знаете, че трябва да внимавате да не консумирате кофеин късно, ако искате да спите добре, но знаете ли, че алкохолът също може да наруши съня ви? Той може да ви направи сънливи преди лягане, но ще направи втората половина на нощта по-малко спокойна.

4. Изключете устройствата си

Синята светлина, излъчвана от компютъра и други устройства, може да ви държи будни, затова ги изключете един или два часа преди лягане (това ще ви помогне да изчистите съзнанието си от грижите през деня, преди да заспите).

5. Погрижете се за спалнята си

Идеалната среда за сън на тялото ви е хладна, тъмна и тиха, затова направете всичко възможно да премахнете шума и светлината от спалнята си. Удобното легло също е несъмнено от съществено значение. Изберете добър матрак и възглавница. А ако имате домашни любимци, уверете се, че те не спят до леглото ви, ако искате да спите спокойно.

6. Медитирайте

Вашето подсъзнание по време на сън е мощен инструмент, който може да ви помогне да вземете трудни решения и да генерирате иновативни идеи. Отделете време да пишете или просто да медитирате върху предизвикателствата, пред които сте изправени, изминалия ден или надеждите си за утрешния ден. Или опитайте с проста медитация. Който и метод да изберете, целта е да имате ясно съзнание преди лягане.

7. Организирайте си ритуал преди лягане

Тялото и умът ви се нуждаят от сигнал, че е време да заспите, така че всяка вечер извършвайте серия от релаксиращи дейности, които действат като ваш личен ключ за осветление. Добре е да четете, както и да вземете горещ душ. Просто избягвайте да проверявате имейли, да работите преди лягане и всякакви други потенциално стимулиращи или стресиращи дейности. Те могат да повишат нивата на кортизол и да затруднят заспиването ви.

8. Разтягайте мускулите си

Това е особено важно, ако прекарвате по-голямата част от деня си прегърбени пред компютъра или в други позиции, които ви причиняват голямо напрежение. Също така йогата е много добър вариант.

9. Не се притеснявайте за времето

Редовното време за лягане е чудесно, но не робувайте на графика си и не се стресирайте, ако не ви се спи в точното време. Опитайте да правите малко повече от любимите си релаксиращи дейности преди лягане. Каквото и да правите, не се съобразявайте с времето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес