Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 ползи за здравето от рибеното масло

19 ноември 2021, 17:10 часа

Една от най-важните съставки на рибеното масло са омега-3 мастните киселини. Те са изключително важни за вашето тяло и мозък. Имат много мощни ползи за здравето за вашето тяло и мозък.

Малко от хранителните вещества са проучени толкова задълбочено, колкото омега-3 мастните киселини. Ето 8 ползи за здравето от тях, които са подкрепени от науката.

1. Омега-3 могат да се борят с депресията и тревожността.

Депресията е едно от най-честите психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността, също често срещано разстройство, се характеризира с постоянно безпокойство и нервност. Изследванията показват, че хората, които редовно консумират омега-3 мастни киселини, са по-малко склонни да страдат от депресия. Нещо повече, когато хората с депресия или тревожност започнат да приемат омега-3 добавки, тяхното състояние се подобрява.

Омега-3 добавките могат да помогнат за предотвратяване и лечение на депресия и тревожност. Приемът им е ефективен метод за борба с тях.

2. Омега-3 могат да подобрят здравето на очите.

DHA, вид омега-3 мастна киселина, е основният структурен компонент на ретината на окото. Когато не получавате достатъчно DHA, могат да възникнат проблеми със зрението. Консумацията на достатъчно омега-3 е свързана с намален риск от дегенерация на макулата, една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота.

3. Омега-3 могат да подпомогнат здравето на мозъка на човека, които ги приема и са много полезни за плода по време на бременност.

4. Може да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Сърдечните удари и инсулти са най-честите причини за смърт в света. Общностите, които ядат риба, имат много нисък процент на тези заболявания. Това е свързано с консумацията на омега-3 мастни киселини.

5. Омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD при деца.

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност.

6. Омега-3 могат да намалят симптомите на метаболитен синдром

Метаболитният синдром включва централно затлъстяване - известно още като коремна мазнина - както и високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи триглицериди и нисък "добър" HDL холестерол. Омега-3 мастните киселини могат да подобрят инсулиновата резистентност, възпалението и рисковите фактори за сърдечни заболявания при хора с метаболитен синдром.

7. Омега-3 могат да се борят с възпалението.

Възпалението е естествен отговор на инфекции и увреждане на тялото.

8. Омега-3 могат да се борят с автоимунните заболявания.

При автоимунни заболявания имунната система бърка здравите клетки с чужди клетки и започва да ги атакува. Диабет тип 1 е един от най-добрите примери за това, когато имунната система атакува клетките, произвеждащи инсулин, в панкреаса. Омега-3 могат да се борят с някои от тези заболявания и са особено важни през целия ни живот.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес