Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 начина да почистите белите си дробове, които не са за подценяване

12 август 2024, 07:15 часа

Има много начини, по които можете да практикувате прочистване на белите дробове, включително промени в начина на живот и извършване на упражнения, за да помогнете на белите дробове да се освободят от излишната течност.

Нашите дробове правят много за нас. Въпреки че повечето от нас не мислят за белите дробове като нещо, което можем да упражняваме, възможно е да предприемем стъпки, за да им помогнем да работят по-добре.

Въздухът, който дишаме, може да бъде замърсен с много видове замърсители. Всичко от полени до химикали до пасивно пушене може да бъде уловено във въздуха и да попадне в дробовете ни.

Белите ни дробове са предимно самопочистващи се органи, но има някои неща, които можете да направите, за да им помогнете да функционират на оптимално ниво.

Прочистването на белите дробове може да бъде полезно за хора, които имат здравословно състояние, което причинява затруднения в дишането, като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или кистозна фиброза. Можете също така да се възползвате от прочистване на белите дробове, ако сте заклет пушач или трябва да използвате определени лекарства за инхалиране.

1. Вземете пречиствател на въздуха

Започнете да прочиствате белите си дробове, като подобрите качеството на въздуха в дома си. Можете да закупите пречиствател на въздуха, който може да се постави в отделни стаи. Можете също така да инвестирате в пречиствател за цялото домакинство.

2. Сменете домашните филтри

Заедно с закупуването на пречиствател на въздуха, трябва да смените всички филтри в дома си и да почистите всички вентилационни отвори, като тези в банята или вентилационните отвори на климатика или отоплението.

Не забравяйте също да сменяте филтъра на пещта на всеки шест месеца.

3. Премахнете изкуствените аромати

Може да мислите, че помагате на въздуха в дома си, като го карате да мирише приятно с освежители за въздух, свещи или онези популярни нагреватели за восъчни свещи. Въпреки това, тези аромати често са пълни с вредни химикали, които могат да раздразнят белите ви дробове.

Дори домакинските почистващи препарати могат да действат като дразнители, така че проверете шкафовете си и заменете почистващите препарати с изцяло натурални продукти, ако е възможно.

Лесен метод за пречистване на белите дробове

4. Прекарвайте повече време навън

Получаването на много чист въздух може да помогне за разширяване на тъканите в белите дробове и да ги поддържа правилното функциониране.

Проверете прогнозите за замърсяване във вашия район. Избягвайте да спортувате навън, когато нивата на замърсяване са високи, и стойте далеч от горящи боклуци, горящи дърва или други видове дим.

5. Опитайте дихателни упражнения

Някои дихателни упражнения могат да подобрят белодробната функция, особено за хора, които в момента пушат, които са пушили в миналото или които имат белодробно увреждане от хронично белодробно заболяване.

Има и инструменти, които могат да ви помогнат да практикувате дишането си, като например спирометър. Този вид устройство често се използва след операция за подпомагане на процеса на възстановяване.

Други дихателни упражнения не изискват използването на помощни устройства. Тези техники включват:

  • дишане със свити устни
  • коремно дишане, което е известно още като диафрагмено дишане

Ако сте пушач или имате увреждане на белите дробове, трябва да говорите с Вашия лекар относно наличните възможности. Те трябва да могат да ви насочат към респираторна клиника, където дихателните терапевти могат да ви включат в специална програма, за да ви помогнат.

6. Упражнявайте перкусии

Перкусията или перкусията на гърдите е техника, която може да помогне за изтичане на течност от белите дробове. Това включва да легнете с наведена глава и да потупвате леко по гърба си, като работите отгоре надолу.

Често се комбинира с постурален дренаж, техника, при която променяте позицията на тялото си, така че да е по-лесно течността да излезе от белите дробове. Може да сте настрани, по корем или по гръб.

Много хора с кистозна фиброза или пневмония използват перкусия и постурален дренаж. Гърбът на индивида се потупва здраво със свити ръце, което разхлабва секретите. Наклонената позиция помага на секретите да се движат нагоре и извън белите дробове.

7. Променете диетата си

Вашата диета може да повлияе на здравето на белите дробове по различни начини.

Витамин D

Яденето на храни, богати на витамин D, може да подобри здравето на белите дробове. Проучване от 2017 г. на хора с астма установи, че здравословните нива на витамин D намаляват броя на астматичните пристъпи, които изискват лечение с кортикостероиди.

Най-добрите хранителни източници на витамин D обикновено са животински продукти, като сьомга, сардини и яйца. Въпреки това, зърнените закуски и други продукти, които естествено не съдържат витамина, могат да бъдат обогатени с него.

Противовъзпалителни храни и напитки

Някои храни и напитки съдържат противовъзпалителни антиоксиданти. Намаляването на възпалението на дихателните пътища може да ви помогне да дишате по-лесно - и антиоксидантите могат да помогнат.

Опитайте зелен чай. В корейско проучване е доказано, че консумацията на зелен чай само два пъти на ден намалява риска от ХОББ при хора на 40 и повече години.

Други противовъзпалителни опции включват горски плодове, броколи, куркума и черен шоколад.

Здравословни мазнини

Можете също така да изберете диета с по-малко въглехидрати и по-високо съдържание на здравословни мазнини. Метаболизирането на въглехидратите произвежда повече въглероден диоксид и използва повече кислород, отколкото метаболизирането на мазнините.

Защо белите дробове болят при дълбоко вдишване?

8. Правете повече аеробни упражнения

Рутинни упражнения, които включват аеробна активност, могат да помогнат за подобряване на капацитета на белите дробове. Аеробните упражнения включват:

  • ходене
  • бягане
  • колоездене, независимо дали на открито или на закрито
  • плуване
  • танци или вдъхновени от танци тренировки като зумба
  • бокс
  • спорт като тенис

Ако имате хронично белодробно заболяване, важно е да говорите с Вашия лекар, преди да започнете тренировъчна програма, за да намерите рутината, която е подходяща за Вас.

Рискове и предупреждения

Няма много изследвания, които да подкрепят употребата на продукти, като хапчета, за които се твърди, че прочистват белите дробове. Най-добре е да предотвратите увреждане на белите дробове, като избягвате пушенето, замърсяването и други белодробни дразнители.

Някои продукти за прочистване на белите дробове всъщност могат да влошат някои белодробни състояния, така че не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да опитате някакъв конкретен продукт за прочистване на белите дробове.

За по-добро здраве на белите дробове ще искате да започнете с превенция и да направите здравословен избор. Например, отказването от пушенето, редовните упражнения, които са подходящи за вашето ниво на фитнес, и спазването на питателна диета – всичко това ще помогне на белите ви дробове.

Трябва също така да говорите с Вашия лекар за други стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите здравето на белите си дробове.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес