Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 фрази, които ще поставят всеки нахален човек на мястото му

18 август 2024, 06:00 часа

Комуникацията с другите е важна както за нашия успех, така и за нашето спокойствие, особено когато с груби хора, чиито думи могат да ни наранят. Умението да бъдеш груб е умение, притежавано от много хора, които изразявайки мнението си по неприемлив начин или демонстрирайки превъзходство, сила, власт и статус и унижавайки достойнството на друг човек, така природата на грубостта обясни Надежда Казаринова, социолог, автор на изследването „Грубостта и обидите като комуникационни практики“.

Вижте още: Петър Дънов: Ако мисълта за даден човек никога не изчезва от съзнанието ви, знайте, че той ви обича

Да поставиш човек на мястото му красиво и достойно е изкуство, което трябва да се научи. Важно е да запазите самообладание и да се борите в трудна ситуация, а не да останете сами с негодувание и недоволство от себе си. RBC Life проучи съветите на експерти по комуникация и психология и събра фрази, които ще помогнат да поставите човек на мястото му и да запазите достойнството си.

Напомни ми, когато поисках твоето мнение, че не мога да си спомня“ – изяснете на събеседника си, че по-нататъшното обсъждане на вашите действия, родителски умения или семейни отношения е безсмислено.

Вашият живот наистина ли е толкова скучен, че постоянно се интересувате от моя?“ – променете фокуса на вниманието си от това, което събеседникът ви критикува в поведението или външния ви вид, можете директно и съвсем учтиво да кажете на „агресора“ за неговия нетактично поведение.

Да, знам за това, това е част от моята личност“ – използвайте тази фраза в случаите, когато някой реши да коментира вашия външен вид, начин на говорене и обличане. По този начин давате да се разбере на събеседника, че не планирате да промените стила си на облекло или начин на живот заради думите му.

Всеки има право да решава сам, така че аз решавам за себе си, а вие решавате за себе си“ - такъв отговор доста учтиво ще информира събеседника , че уважавате неговото мнение, но не планирате да продължите дискусията.

"Защо ми го казваш пред всички?"- спокойствието ще бъде ключът към грозна ситуация, когато се сблъскате с некоректни твърдения по ваш адрес, можете учтиво и спокойно да попитате за целта на такова внимание към вас.

„Каква неочаквана мисъл, ще трябва да помисля за това“ - след това трябва да насочите вниманието си към всяко физическо действие: отворете прозореца, ако в стаята е задушно, пийте вода, предложете на събеседника си чай или кафе в зависимост от ситуацията, изберете подходящото действие и така можете правилно да насочите разговора в по-положителна посока.

Вижте още: Защо опитът да се отпуснете може да причини стрес? 5 начина да избегнете порочния кръг и да успокоите нервите си

Виждам, че сте ядосан, много съжалявам. Как мога да ви помогна? – този метод ще ви покаже като щедър човек.

"Винаги ли си толкова ядосан?" - понякога грубият човек сам не забелязва своето агресивно или грубо отношение към околните, така че го попитайте директно дали постоянно е ядосан и нервно реагира на случващото се - можете да го "забавите".

Техниката на подреждане до степен на абсурд

Има още една интересна техника - съгласяване с всяка фраза на събеседника, като по този начин се довежда ситуацията до абсурд. Например, дошли сте в клиниката, влезли сте в кабинета на лекаря и сте чули: "На вратата пише, че почивката е от 9:45 до 10:00. Вие нямате ли очи?!" Трябва да отговорите спокойно: „Разбира се, нямам очи. Колко фино забелязахте това!“

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес