Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 безполезни храни в здравословното хранене

22 септември 2024, 11:00 часа

Плодовите кисели млека, готовите салати и дори грисът трябва да бъдат изключени от диетата. Ето какво още: 
 
1. Разтворими овесени ядки

Бързата овесена каша не е най-добрият вариант за закуска. В овесената каша от пакетчета, както и в мюслито, се съдържа голямо количество захар. Освен че сама по себе си е нездравословна, тя също така ви кара да огладнявате: час и половина след като сте я изяли, ще искате да закусите.

Овесената каша, която е наистина полезна, се вари поне 15 минути. Овесената каша трябва да е едро смляна и да се приготвя не на мляко или сметана, а на вода, като се стараете да изключите захарта. Този вариант е идеален, например преди тренировка, и ще ви помогне да се ободрите.

Още: Децата у нас нямат навик да ядат риба, но пият енергийни напитки: Проучване

Освен това всяка овесена каша съдържа недостатъчно количество протеини, от които организмът се нуждае сутрин. Тази овесена каша е по-добре да изберете като късна закуска и да комбинирате с извара, сирене или омлет, варени яйца.

2. Сокове в опаковки

Соковете в магазините се разделят на натурален сок, възстановен сок, нектар и сок продукт. Тези категории са свързани със състава и технологията на приготвяне. Но има един неприятен факт, който обединява почти всички сокове в опаковки: те са с много високо съдържание на захар.

Като по-здравословна алтернатива на тетрапаксите диетологът Анна Ивашкевич препоръчва приготвянето на смутита от натурални или замразени плодове или домашна лимонада на базата на обикновена вода, лимон и мента.

Още: Тайните на правилното хранене за много заети хора

3. Тестени изделия

Обикновените макаронени изделия от пшенично брашно са лош избор при здравословно хранене. Те са лесно смилаеми въглехидрати, които могат да накарат тялото да складира мазнини. Освен това след такова хранене чувството на глад бързо се връща.

По-добре е да се отдаде предпочитание на макаронените изделия от група А: те са направени от твърда пшеница, съдържат повече фибри и по-малко нишесте, имат по-нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват по-бавно и не предизвикват внезапни скокове на кръвната захар.

Когато купувате, обръщайте внимание на времето за готвене: колкото по-дълго е то, толкова по-здравословни са макаронените изделия.

Още: Тялото ви не мълчи, то крещи: Важните правила за здравословно хранене

4. Кисели млека с плодове и други добавки

Освен несъмнено полезните лактобацили, закупените от магазина кисели млека често съдържат изкуствени добавки, ароматизатори и същата тази захар.

По-добре е да се купуват кисели млека с масленост до 5-6%, без добавено сладко. Ако искате да задоволите глада за дълго време, изберете продукт със зърнени култури, но не и със сладко, сладки топинги и мюсли.

Но като цяло диетолозите препоръчват да се предпочита магазинното кисело мляко пред изварата с пресни или замразени плодове и ягоди. Такова ястие ще бъде по-сърдечно и здравословно - и като закуска, и като лека закуска през деня.

5. Овесена каша от мана

Любима от детството, маната се приготвя от пшенични крупища. Тя е идеален продукт за деца: съдържа много прости въглехидрати, които се усвояват лесно от организма и дават бърза енергия - точно това, което е необходимо за активно развитие и бягане.

Но в диетата на възрастните, според диетолога Анна Ивашкевич, грисът не е съвсем подходящ: възрастните имат малка активност, но калориите в кашата са много.

И това не е всичко. За съжаление грис кашата съдържа недостатъчно количество полезни витамини, минерали и фибри. Това не ви позволява да я наречете истински здравословен продукт.

6. Бял ориз

За да се увеличи срокът на годност на белия ориз, той първо се почиства, след това се полира, а някои сортове се обработват с пара. След такива сложни манипулации в зърната не остават много полезни вещества: например, има много малко фибри и протеини.

Този продукт е по-добре да бъде оставен за подрастващия организъм, тъй като дава бърза ситост. Смленият ориз, приготвен на пара, който почти не съдържа витамини и минерали, е сравним по своите качества с гриса.

Ако не можете да минете без ориз, търсете червени, кафяви, кафяви или черни сортове. Те имат повече хранителни вещества и ползи за здравето като цяло.

7. Полуфабрикати

Изглеждат много привлекателно: по-добре е да хапнете котлет, отколкото например да си направите сандвич или да си купите парче пица. Но това е само на пръв поглед.

В месните и рибните полуфабрикати от магазина има много изкуствени ароматизатори, оцветители, подобрители на вкуса, захар и трансмазнини. Ако има такива ястия, то кюфтета, самодиви, палачинки и котлети е по-добре да приготвите сами, а след това да замразите: така ще знаете точно техния състав.

Въпреки това зеленчуковите полуфабрикати могат да бъдат спасение за хората, живеещи в градове, където не се отглеждат зеленчуци. Ако са правилно замразени, те запазват много повече витамини, отколкото вносните пресни варианти.

Само много внимателно проучете състава и външния вид на опаковката, защото такива продукти могат да бъдат няколко пъти размразявани и замразявани. Както външният вид, така и ползите ще се променят от броя на тези цикли.

8. Салати от супермаркети или ресторанти за бързо хранене

Основният проблем е, че не можете да проследите от какви продукти е направена салатата. Може би те са с лошо качество или с изтекъл срок на годност. Но това не е всичко.

Дресингът е от огромно значение. Ако това е майонеза или дресинг на нейна основа, бъдете подготвени, че калорийното съдържание на салатата се увеличава драстично, дори ако основата на ястието са зелеви листа и диетични моркови.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес