Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 сигурни начина за премахване на пот от бяла риза

16 юли 2024, 10:22 часа

Лято, жега, неприятни жълти следи по подмишниците на любимата ви блуза. Не, последната точка тук определено е излишна.

Петната от пот по дрехите ви - те всъщност не са от пот. Неприятните жълти следи остават в резултат на взаимодействието на антиперспирантите, които съдържат алуминий, с нашето тяло. Между другото, лекарите намекват, че дезодорантите с алуминий не са най-полезното нещо, но без този микроелемент антиперспирантът ще бъде неефективен.

При пране в пералнята, дори на режим с най-висока температура, тези петна някак си остават на мястото. Дали това е за добро? Не е. Оказва се, че има начини да възстановите любимата си бяла вещ. И за това не са ви необходими скъпи избелители. Достатъчно е да използвате обичайните средства, които вече имате в кухнята си.

С пожълтяването на тъканта отлично се справят сапун за пране, водороден прекис, сода за хляб, оцет и сол. Ще ви кажем какво и с какво да смесите, за да върнете живота на бялата риза.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

7 правилни начина

Метод 1

Вашият основен помощник - сапунът. Обикновен сапун за пране. Въпреки не особено приятния си аромат и съмнителния си цвят, той ще се справи отлично със следите от пот. Необходимо е да накиснете вещта във вода със сапун и след 15 минути да я изперете както обикновено. Петната ще изчезнат пред очите ви, но само ако са пресни.

Метод 2

Следният състав е не по-малко ефективен: три супени лъжици течен сапун, смесен със сода за хляб и сол - по една супена лъжица. Нанесете сместа върху петното, оставете за половин час и след това измийте, както обикновено.

Метод 3

Друг вариант - сода за хляб с добавка на вода. Разредете содата за хляб с вода, така че да се получи каша, намажете сместа върху петното, изчакайте 15 минути и изпратете вещта в пералнята.

Метод 4

Вземете водороден пероксид, изсипете го в пулверизатор за цветя или всяка друга бутилка с пулверизатор. Напръскайте жълтите петна и оставете вещта да се "маринова" в продължение на 15 минути. След изпирането то ще бъде като ново.

Метод 5

Ако петното е старо, можете да използвате бензин или амоняк. Трябва да ги разтриете петната, след което да изплакнете дрехите в топла вода със сапун.

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Метод 6

Ще помогне за отмиването на солта от петното. За да направите това, трябва да приготвите разтвор - една супена лъжица сол, разтворена в една супена лъжица вода. Навлажнете памучен диск и избършете замърсяването. След това изплакнете вещта в топла вода. Подходящ метод за дрехи, изработени от вълна, коприна.

Метод 7

Нека използваме тежката артилерия. Първо разредете оцет в топла вода в съотношение едно към две. Накиснете ризата в този разтвор в продължение на поне 20 минути. След това смесете половин чаша сода за хляб с една супена лъжица сол и една супена лъжица водороден пероксид. Разбъркайте всичко на паста. Изваждаме ризата от оцета, изстискваме я и поставяме пастата от сода за хляб върху подмишниците. Оставяме я да действа още 20 минути. След това изтръскваме излишната сода от тъканта и изпращаме вещта в пералнята.

Трябва да изберете метода внимателно, за да не развалите продукта още повече. Можете да се опитате да нанесете избрания продукт от грешната страна на дрехата. По този начин вещта ще бъде спасена от разваляне. Ако няма реакция, методът може спокойно да се използва. С правилния избор на метод за избелване можете да върнете на дрехите първоначалния им вид.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес