Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 пози, с които показвате на околните, че сте неуверени

17 ноември 2023, 12:33 часа

Движенията често казват повече за нас, отколкото предполагаме. Трябва да разгледате особено внимателно позите, които показват несигурност един или два пъти. Научете ги всички, за да контролирате себе си.

1. Поза "на тоалетната"

Не е най-благозвучното име за поза, но отразява същността възможно най-точно. Когато човек седне на ръба на стола, изглежда, че се страхува да не заеме твърде много място. Тази ситуация говори за неговата плахост и нерешителност. Затова, ако искате да покажете самочувствие, заемете цялото разпределено пространство. Да, може би това „не е според етикета“, но тук говорим за други неща.

2. Скръстени ръце на гърдите

Позата на скръстени ръце на гърдите често се смята за враждебна. Тя демонстрира съпротива и нежелание за компромис. Но това положение на ръцете може да се използва и за емоционална защита. Много нерешителни хора, сякаш се сдържат, страхуват се да се отворят.

Как да разберем какво ни казва езикът на тялото по време на разговор?

3. Стоите в една и съща поза дълго време

Когато се чувстваме застрашени, има отговори: битка, бягство или замръзване. Хората, които не са сигурни в себе си, често не могат да се изправят директно срещу врага и също така не винаги могат да избягат. Затова в момент на стрес те замръзват, чакайки неприятната ситуация да приключи. И дори ако другите хора не разбират това, тяхното подсъзнание поглъща всичко на нивото на чувствата.

4. Криете устата си с пръст или с ръка

Типичен жест, който често срещаме при децата, когато разберат, че са казали нещо ненужно. Възрастните, разбира се, контролират по-добре нервността си, но все пак могат да покрият устата си, макар и в по-скрита форма. Когато човек се страхува или не иска да изрази лично мнение, той подсъзнателно сдържа думите си, а пръстите му сами достигат до устните му.

Универсален ли е езикът на тялото?

5. Ръцете в джобовете

Някъде се приема, че стоенето с ръце в джобовете е грубо и като цяло неприлично! Такава поза винаги е свързана със затвореност и недостъпност. Подсказва, че човекът крие нещо.

6. Липса на зрителен контакт

Казват, че очите са огледало на душата. Всичко е точно така. Да гледаш на света по такъв начин, че никой да не те вижда като несигурен човек, е една от задачите, които трябва да си поставиш. Ако не можете да задържите погледа на събеседника си, погледнете в краката си или някъде другаде, тогава напълно издавате страха си.

7. Превит гръб

Това е основата. Лошата стойка е не само нездравословна, но и говори много за характера на човека. Несигурните хора се опитват да бъдат невидими, сякаш за да се свият в една точка. Не го правете по този начин!

Вместо да подчертавате неувереността си с тези пози, трябва да обърнете внимание на тялото си и да се опитате да покажете повече увереност. Не забравяйте, че позата, която заемате, казва много повече за вас, отколкото предполагате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес