Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ползи за здравето от тиквените семки

04 септември 2024, 17:50 часа

Тиквените семки, известни още като пепита, са нещо повече от вкусна закуска; те предлагат широк спектър от ползи за здравето. Пълни с важни хранителни вещества, тези малки, но мощни семена могат да допринесат за цялостното здравословно състояние по няколко начина. Ето седем забележителни ползи за здравето от включването на тиквени семки в диетата ви:

Богати на хранителни вещества

Тиквените семки са хранителна сила. Те са чудесен източник на магнезий, цинк и желязо. Магнезият е от решаващо значение за повече от 300 биохимични реакции в организма, включително за мускулната и нервната функция, цинкът поддържа имунното здраве, а желязото е от съществено значение за преноса на кислород в кръвта. Една шепа тиквени семки може да ви помогне да покриете дневните си нужди от тези жизненоважни минерали.

Още: Защо трябва да ядете шепа тиквени семки всеки ден?

Здраве на сърцето

Високото съдържание на магнезий в тиквените семки подпомага здравето на сърдечносъдовата система, като помага за регулиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечната дейност. Освен това тиквените семки съдържат антиоксиданти като витамин Е и фитостероли, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и да предотвратят натрупването на плаки в артериите, което допълнително подпомага здравето на сърцето.

Противовъзпалителни свойства

Тиквените семки са богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие. Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет и артрит. Противовъзпалителните свойства на тиквените семки могат да помогнат за намаляване на тези рискове и за насърчаване на цялостното благосъстояние.

Още: Защо трябва редовно да похапваме тиквени семки?

Подобрено качество на съня

Тиквените семки са естествен източник на триптофан - аминокиселина, която организмът превръща в серотонин, а след това в мелатонин - хормона на съня. Консумацията на тиквени семки преди лягане може да помогне за регулиране на съня и да подобри качеството на почивката ви. Това ги прави полезно допълнение към вечерната ви рутина, особено ако се борите с безсъние или нарушения на съня.

Здраве на простатата

За мъжете тиквените семки са особено полезни за здравето на простатата. Известно е, че те съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от доброкачествена хиперплазия на простатата  - често срещано състояние, засягащо простатната жлеза. Смята се, че високото съдържание на цинк в семената играе роля за поддържане на функцията на простатата и намаляване на възпалението.

Още: Не е за вярване колко са полезни тиквените семки

Здраве на храносмилателната система

Тиквените семки са отличен източник на диетични фибри, които са от съществено значение за здравословното храносмилане. Фибрите подпомагат редовното движение на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословен чревен микробиом. Добавянето на тиквени семки към диетата ви може да помогне за поддържане на здравето на храносмилателната система и да насърчи цялостната функция на червата.

Контрол на кръвната захар

Тиквените семки могат да подпомогнат регулирането на кръвната захар благодарение на богатото си съдържание на магнезий и фибри. Магнезият спомага за подобряване на инсулиновата чувствителност, а фибрите забавят усвояването на захарта в кръвта. Включването на тиквени семки в диетата ви може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес