Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които всяка жена трябва да знае, преди да се качи на кантара

28 септември 2024, 09:30 часа

Измерването на теглото ви е един от най-вълнуващите етапи на отслабването. Искате излишните килограми да изчезнат възможно най-скоро. Затова не е изненадващо, че много дами се качват на кантара по няколко пъти на ден, мечтаейки да видят ясен напредък. Да знаеш обаче как да се претеглиш правилно е цяло изкуство, тъй като има огромен брой фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да узнаеш теглото си.

"Теглото се колебае през целия ден. Числото на кантара зависи от това колко вода сте изпили, какво сте яли и надолу по списъка", отбелязва д-р Лиза Валенте.

Ако работите усилено и килограмите се свалят, не се отказвайте. Понякога дори денят от седмицата може да повлияе на точността на измерването. И така, в кои случаи везната може да покаже неточна цифра?

Още: Каква е разликата между маса и тегло?

1. Претегляте се след тренировка

Смятате ли, че веднага след тренировка везната ще покаже перфектното число? Разбира се, искате да видите резултатите тук и сега, но претеглянето след тренировка само ще ви разочарова.

Ако току-що сте започнали да тренирате или сте се върнали след дълга почивка, мускулите ви получават допълнително натоварване, което предизвиква краткотраен възпалителен процес. Не изпадайте в паника, тук няма нищо нередно. Единствената отрицателна последица е задържането на вода в организма. Може да се случи и обратното: след интензивна тренировка кантарът ще покаже намаляване на фигурата поради дехидратация.

2. Претегляте се по време на менструацията си

Още: 7 неща, които трябва да знаете, преди да стъпите на кантара

Усещането за подуване на корема е често срещано по време на менструация. Хормоналните промени, задържането на течности и промяната на хранителните навици могат временно да повишат теглото ви. Избягвайте да се претегляте по време на менструация и се съсредоточете върху грижата за тялото си. Не искате излишен стрес по време на такъв предизвикателен период!

3. Яли сте много солени храни

Ако сте яли много солена храна през нощта или предпочитате солената храна като цяло, това се отразява на теглото ви. Солените храни предизвикват задържане на течности. Но не се обвинявайте за еднократния срив. Солта причинява подуване, така че просто изчакайте няколко дни. А ако солената храна е неразделна част от диетата ви, струва си да се опитате да се ограничите.

4. Пиете много вода

Още: 7 неща, които трябва да знаете, преди да стъпите на кантара

Един от най-добрите съвети при диета е да пиете повече. Да речем, че сте си купили голяма бутилка вода и сте си поставили за цел да изпивате по два литра на ден. Ако досега не сте консумирали толкова много течности, на тялото ви ще му е необходимо време, за да се адаптира. Дотогава числото на кантара може да е по-високо от действителното. Пиенето на вода наистина ви помага да отслабнете, ако по този начин замените газираните напитки и другите сладки напитки. Просто оставете тялото ви да се приспособи към промяната.

5. Наскоро сте се нахранили обилно

Безсмислено е да се претегляте веднага след обилно хранене. Запомнете: храната се усвоява до осем часа и докато процесът приключи, все още ще имате излишни килограми в себе си. Освен това натрият и захарта могат да провокират задържане на течности, както и подуване на корема, така че в такива случаи е по-добре да направите почивка за един ден. Вместо да се качвате на кантара на всеки час, пийте вода и се разхождайте.

6. Работите върху мускулите си

Още: Без кантар - ето как да разберем колко килограма сме

Редовните физически упражнения са доказан начин за отслабване, но те не гарантират, че числото на кантара ще отговаря на желанията ви. Всичко зависи от вида на тренировката, която правите. Има ситуации, в които се опитвате да изградите мускулна маса, а теглото продължава да намалява.

Можем да се отървем от мазнините и да натрупаме мускулна маса, но мускулите заемат по-малко място от мазнините. Ето защо може да имате намаляваща талия, а числото на кантара да остане същото (или дори да се увеличи).

7. Не сте започнали процеса на храносмилане

Много хора знаят, че теглото е най-точно сутрин, затова се качват на кантара веднага след ставане от леглото. Но това не е съвсем правилно, защото не задействате храносмилателния процес. Изпийте чаша вода, дайте на тялото си време да се събуди, разходете се и едва тогава разберете теглото си.

При отслабване е важно да си поставяте цели, но не забравяйте да бъдете реалисти. Най-добре е да се консултирате с диетолог, който може да ви каже какви са границите на здравословното тегло. Не се опитвайте да го определяте сами за себе си. За да отслабнете, трябва да практикувате здравословен начин на живот: да спите добре, да се храните правилно и да се движите много.

Не забравяйте, че теглото е само число. Съществуват много други начини за оценка на здравето ви. Как се чувствате в края на деня? Колко енергия имате? Грижата за тялото ви е важна и тя не винаги се вижда на екрана на кантара.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес