Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които краката ви говорят за вашето здраве

12 септември 2024, 09:00 часа

Стъпалата ви могат да разкрият много за цялостното ви здраве. Често пренебрегвани, стъпалата са основен индикатор за различни здравословни състояния - от хранителни дефицити до по-сериозни заболявания. Ето седем неща, които стъпалата ви могат да кажат за вашето здраве:

1. Подуване и задържане на течности

Подуването на стъпалата може да бъде признак на няколко здравословни проблема. Докато случайното подуване може да е резултат от продължително стоене или седене, постоянното или силно подуване може да показва състояния като сърдечно заболяване, проблеми с бъбреците или дори чернодробно заболяване. То може да е признак и на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) - кръвен съсирек във вена, обикновено в краката, който изисква незабавна медицинска помощ.

Още: 15 ползи от 15 минутно изкачване на стъпала

2. Студени крака

Студените крака често се свързват с лошото кръвообращение, което може да е симптом на сърдечносъдови проблеми. Състояния като периферна артериална болест (ПАБ) или диабет могат да ограничат притока на кръв към крайниците, което води до постоянно студени крака. Това може да означава и недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), която забавя метаболизма в организма и влияе на кръвообращението.

3. Напукани пети и суха кожа

Въпреки че напуканите пети и сухата кожа често се дължат на фактори на околната среда, като сухо време или носене на отворени обувки, те могат да показват и недостиг на витамини или кожно заболяване, като екзема или псориазис. В по-тежките случаи напуканите пети могат да бъдат признак на диабет, тъй като високите нива на кръвната захар могат да доведат до дехидратация и намалена циркулация на кръвта, което влошава способността на кожата да задържа влага.

Още: Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

4. Изтръпване и мравучкане

Изтръпването  на стъпалата може да е признак на периферна невропатия - състояние, често свързано с диабета. То засяга нервите извън главния и гръбначния мозък, като причинява усещания като парене, изтръпване или мравучкане. Дефицитът на витамин В12, злоупотребата с алкохол или някои лекарства също могат да доведат до невропатия.

5. Постоянна болка в краката

Хроничната болка в стъпалата може да показва скрити заболявания като артрит, който причинява възпаление на ставите, включително тези на стъпалата. Друга възможност е плантарният фасциит, който причинява болка в петата или свода на стъпалото поради възпаление на плантарната фасция - дебела тъкан, свързваща костите на петата с пръстите на краката.

Още: Тези болести се разпознават по състоянието на стъпалата на краката

6. Оцветени нокти на краката

Промяната на цвета на ноктите на краката може да ви подскаже много за здравословното ви състояние. Жълтите нокти на краката могат да показват гъбична инфекция, която често се наблюдава при спортисти или хора с увредена имунна система. Тъмните линии под ноктите на краката могат да бъдат признак за меланома - сериозен вид рак на кожата. Белите петна или линии могат да сигнализират за недостиг на цинк или за леко нараняване на ноктите.

7. Ранички, които не заздравяват

Раничките по краката, които не заздравяват, могат да бъдат червен флаг за диабет или периферна артериална болест (ПАБ). И двете състояния нарушават притока на кръв, което затруднява лечението на нараняванията. Ако забележите упорити рани или язви, е необходимо да се консултирате с медицинско лице, тъй като те могат да доведат до сериозни инфекции или усложнения, ако не се лекуват.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес