Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 лоши навика, които отнемат жизнеността ви

07 септември 2024, 15:30 часа

Грешното отношение към който и да е аспект от нашия живот води след себе си последствия. Формирането на добри навици е дългосрочно начинание, изискващо усърдие и търпение, но е много полезно, тъй като дава добри резултати в бъдеще. Вредните навици от своя страна се появяват много бързо и често надделяват над добрите, което с времето води до проблеми и влошаване на качеството на живот като цяло. Нека да разберем кои навици трябва да се избягват и защо.

Мързел 

Не напразно казват, че мързелът е майката на всички пороци. Това е пълната противоположност на мотивацията. В състояние на застой и отлагане човек не иска да се натоварва с никакви действия и колкото по-дълго се случва това, толкова повече го увлича. Навикът да бъдете мързеливи води до факта, че с течение на времето човек започва да се уморява дори от незначителни задачи и просто няма откъде да вземе енергия, за да ги изпълни. 

Още: Тези 4 продукта крадат красотата и младостта ви

Да бъдеш в тревожно състояние

Всички негативни състояния, засягащи психическото здраве, изтощават нервната система, лишавайки ни от енергия и сила за изпълнение на ежедневните задачи. Когато човек е в тревожно състояние, тялото му е притиснато и фокусирано само върху съществуващия проблем, което означава, че всички други функции са отслабени - ако това стане навик, животът в режим на стрес се превръща в норма, което има изключително негативен ефект върху психоемоционалното и физическото състояние.

Липса на здрав сън

Качественият сън е ключът към доброто настроение, жизненост и цялостно здраве. За пълното възстановяване на организма е необходимо да се спазва режим – и говорим не само за количеството сън, но и за времето на заспиване и събуждане. Всички процеси на отпочинал човек работят гладко и с правилния капацитет - той осъзнава приоритета на задачите, владее изкуството на планиране и компетентно разпределя товара. Ако обаче човек пренебрегва режима, ляга си късно, става по различно време, не се наспива, негативните последици могат да се видят ясно - като правило той вече се чувства пренатоварен и уморен на сутринта, а неговото тяло изисква много повече време не само за нови задачи, но и просто да дойде на себе си. 

Още: 7 лекарски съвета как да си възвърнете силата и жизнеността преди Нова година

Оплаквания и съжаления за миналото

Отрицателните събития, разбира се, не могат да донесат радост, но навикът да се обиждате и да живеете в миналото ви пречи да се придвижите към светло бъдеще и да постигнете целите си. Енергията, която може да бъде насочена към нови постижения и хобита, се изразходва за повторно преживяване на стари оплаквания, негативни емоции и болка, като на практика не остава енергия за настоящето. 

Самокритика

От една страна, самокритиката може да служи като добър стимул и мотиватор, но при постоянно недоволство от себе си и постиженията се появява чувство на празнота и човек се отказва. В допълнение, редовното самобичуване води до факта, че жизнените ни ресурси изсъхват - енергията и силата ни напускат, оставяйки на нашето място апатия и нежелание да правим каквото и да било.

Още: Къде изтича нашата енергия и как да поправим това?

Отлагане

По правило нещата, отложени за по-късно, са склонни да се натрупват, което в крайна сметка води човек до необходимостта да решава огромен брой задачи наведнъж. Извършването на такива действия изисква много повече усилия и енергия, отколкото своевременното разрешаване на един или два проблема и затова не трябва да оставяте нещата на заден план - много по-лесно и по-ефективно е да ги решавате, когато идват.

Нездравословен начин на живот 

Тютюнопушене, алкохол, заседнал начин на живот, зависимост от джаджи, бързо хранене - тези лоши навици не само влияят на физическото състояние на тялото, но и отнемат вътрешни ресурси, по-специално жизненост и енергия. Разбира се, понякога е трудно да се откажете от някои от обичайните си ритуали, но за да постигнете баланс в живота, трябва да се опитате поне да ограничите техния брой. 

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/7-vrednykh-privychek-kotorye-otnimayut-vashi-zhiznennye-sily/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес