Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6-те най-лесно преносими зарази, които може да ни предаде домашния любимец

02 ноември 2021, 09:07 часа
Реклама

Ако имате домашен любимец, то най-вероятно му давате да яде от храната ви, да спи в леглото ви, целувате го, прегръщате го и му давате цялата любов, на която сте способни. 

Тези неща са напълно нормални за собствениците на домашни любимци, но те могат да бъдат и опасни. Колкото и да си ги обичаме, животните могат да ни предадат болести, които да са опасни за нас и нашите близки.

Дерматофитоза

Това е вид гъбична инфекция, която се причинява от гъбичките дерматофити. Наблюдава се при хората, които имат домашни любимци. Гъбичките се хранят с кератин, който се намира в горния слой на кожата, косата и ноктите. Те виреят в топла и влажна среда. 

При животните се наблюдават главно в козината. Могат да се видят и при падащите косми. Можете да се предпазите, като редовно обезпаразитявате домашния любимец, както и перете спалното бельо на висока температура.

Кръгли червеи

Котките са най-честият разпространител. Те я прихващат от мишките и плъховете, които гонят, а след това я предават и на своите малки чрез кърмата.  

Можете да се предпазите, като миете ръцете си редовно и спазвате стриктна хигиена. Също така, редовно обезпаразитявайте котката и чистете често тоалетната ѝ.

Кръглите червеи причиняват кашлица, задух, коремни болки и дори слепота.

Тения

Децата са най-податливи на тенията. За да се предпазите от нея е добре да имате редовна превенция. Тенията, ако не се махне, може да добие големи и застрашаващи здравето размери.

Когато бъде открита, тя лесно се маха. Внимавайте обаче домашния любимец да няма досег до кърлежи или бълхи, тъй като те имат добра корелация с тенията и така попадат в козината, а оттам и при вас.

Анкилостома

Тя е причинена от кукест червей. Забелязва се основно в субтропическите страни, но е изключено да я срещнете и по нашите ширини.

При инфекцията се забелязва недостиг на желязо и анемия. Червеят се закачва по стените на червата и се храни с кръв. На мястото на закачването се появяват ерозии и дори язви с до 2 см. Това води до чести кръвоизливи и оттам до анемия.

За да се предпазите мийте ръцете си редовно и подлагайте на вътрешно и външно обезпаразитяване домашния любимец. 

Токсоплазмоза

Това е опасно за здравето заболяване, което се среща често при хора, които имат котки. Те се заразяват, когато ядат сурова храна. Поради тази причина е добре да ограничите излизането на животното и да го обезпаразитявате редовно. 

Храната, която приема котката, трябва да е преварена или да е купена от специализиран магазин.  Болестта е опасна за бременни жени, тъй като предизвиква очни малформации и дори спонтанен аборт. 

Бяс

Последната болест, която ще споменем е бесът. За щастие има ваксина за домашните любимци. Ако пък ви ухапе заразено животно – свържете с лекар незабавно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес