Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 трика, които ще попречат на мекиците да станат мазни

27 май 2023, 10:03 часа

Вярваме, че всяко едно семейство си има своята рецепта за направата на вкусни съботни или неделни мекици. Тази закуска е сред традиционните и се оказва, че е любима на малки и големи.

Признаваме си, че понякога мекиците стават прекалено мазни и това не се отразява добре на стомаха ни. Има обаче няколко хитрини, които могат да попречат на задържането на мазнина в мекиците. Трябва да знаете за тях, ако искате да блеснете в кухнята.

Ето ги:

Когато замесвате тестото за мекици, много внимавайте по какъв начин смесвате отделните продукти. Бакпулверът задължително се слага при брашното, а не при киселото мляко.

Соленият кекс със сирене, който се приготвя за 10 минути

Когато месите тесто за мекици, добавете една капачка ракия. Това ще попречи да се задържа мазнина. С този трик си служат всички опитни домакини, дори и нашите баби.

Тестото трябва да втаса на студено, ако не искаме мекиците да са прекалено мазни. Препоръчително е да го замесим вечерта и да го оставим да втасва в хладилника.

Когато тестото е добре втасало, трябва да го поръсим с една лъжичка бакпулвер. Поредният трик, предпазващ закуската да задържи много мазнина.

Винаги пържете вкусните мекици в добре загрята мазнина, за да задържат колкото се може по-малко олио.

Използвайте възможно най-дълбокия тиган. Това също предпазва от поемане на мазнина.

Спазвайте тези препоръки и вашите мекици ще са още по-вкусни, меки и пухкави от преди.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес