Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 страхотни готварски трика, които ще ви спестят много време

30 януари 2022, 17:05 часа

На никой не му е приятно да се мотае с часове в кухнята около печката, особено след работа. Не случайно много дами през почивните дни отделят време, за да приготвят няколко ястия, които да могат да се консумират през цялата седмица и да не се налага да прекарват цялата си вечер след работа пред печката.

Има обаче и някои трикове, които могат да ви спестят времето за готвене.

1.            Накисване на спагетите, преди да се приготвят

Вероятно това ще ви учуди, но е особено ефективно. Ако сте планирали за утрешната вечеря да готвите спагети, можете сутринта преди работа да сложите спагетите във вода докато се приберете. Лед това всичко ще е готово за 1 минута. Ще остане само да направите соса.

2.            Хлебна сода за карамелизиране на лука

Ако рецептата изисква да карамелизирате лука, добавете 1 с.л. хлебна сода на 1 кг лук точно, когато започне покафеняване на зеленчука. Карамелизирането ще се ускори, а лукът няма да изгори.

3.            Пармезана се настъргва на тайна температура

Не само пармезана, но и останалите кашкавали трябва да се обработват на тази температура. Определено стъргането при стайна температура няма да ви затрудни много.

4.            Маслото да се реже на малки кубчета

Когато рецептата изисква да е използва разтопено краве масло, не го оставяйте да омеква както е на цял калъп. Много по-бързо ще омекне, ако го нарежете на няколко по-малки парчета. Ако има възможност да ги оставите за няколко минути до печка или отоплителен уред, нещата ще станат в пъти по-лесни.

5.            Лесно белене на картофите

Мнозина е отказват да приготвят определено ястие, когато разберат, че трябва да белят картофи. Други, за да ускорят процеса, използват специални белачки за картофи. Оказва се, че има друг, много по-ефективен начин за справяне в подобна ситуация. Достатъчно е да пуснете картофите за 30 секунди във вряща вода. След това тези картофи трябва да бъдат прехвърлени в студена вода за половин минута. След минутата прекарана в гореща и студена вода, картофите ще се обелят за миг дори и без да използвате нож или белачка.

6.            Използвайте газирана вода за готвене

Сигурно ще ви прозвучи странно, но майсторите готвачи препоръчват да се готвят зеленчуците не с обикновена, а с газирана минерална вода. Всичко има своето логично обяснение. Минералната вода има в състава си бикарбонат. Той има свойството да въздейства разрушително върху целулозата, намираща се в зеленчуците, и така съдейства за по-бързото им готвене.  С помощта на газираната вода ще можете да осигурите и запазване на цвета на готвените зеленчуци.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес