Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 решения, за които ще съжалявате след 10 години

07 август 2022, 19:16 часа

1. Спрете да се оправдавате

Извиненията само потвърждават вашите пречки. Спрете да се оправдавате защо не можете да правите нещата и просто работете. Най-успешните хора в живота са тези, които се изтласкат от зоните си на комфорт. Ако вярвате, че не можете, прав сте. Ако вярвате, че можете, също сте прави. Намерете начин да преодолеете или да заобиколите препятствията си. Ако се колебаете относно важни решения, които ще обърнат живота ви за добро, спрете да се оправдавате и започнете да ги правите сега.

2. Култивирайте здрави приятелства

Приятелствата са чудесен източник на щастие и подкрепа. По-късно в живота си често ни се иска да сме прекарали повече време с определени приятели или да сме били по-мили с тях. Социалният кръг е изключително важен във всички етапи от живота ви. Имате нужда от хора, които ви подкрепят и ви насърчават да бъдете по-добри. Имате нужда и от хора, които няма да ви позволят да се измъкнете с мързел или извинения. Това са хората, които ще бъдат до вас, когато времената са трудни, и ще ви помогнат да останете отговорни, когато е време да направите промяна. Полагайте усилия да култивирате смислени взаимоотношения с хора, с които споделяте сходни ценности. Уверете се, че имате поне един близък приятел, който разбира и оценява кой сте като човек, някой, който ще бъде до вас във всички случаи.

11-те най-лоши решения в живота на човек

3. Създайте добри навици

Със сигурност ще съжалявате, че не сте развили положителни навици като редовни упражнения, здравословни диети, учене през целия живот, прекарване на достатъчно време с хората, които обичате, поддържане на връзка със стари приятели, споделяне и грижа и прощаване на пропуските и грешките. Никога няма да съжалявате, че тренирате, че сте се във форма, храните се правилно и създадете всички тези други добри навици. В дългосрочен план те насърчават добро здраве и дълъг живот. Ако не сте достатъчно дисциплиниран, за да култивирате тези навици сега, няма причина да мислите, че това ще се промени след 10 години.

4. Заемете се с хобита и интереси

Един от най-добрите начини да направите себе си щастлив е да изберете дейности, към които сте страстен. Имате ли интереси? Изкуство? Поезия? Книги? Писане? Готвене? Каквото и да е, вникнете в тях с отдаденост. След десет години ще се радвате, че сте го направили. Научете нещо ново и се включете в група или клуб.

12 идеи за промяна на живота

5. Вземете си бележка, когато сгрешите

В нашето общество има голям натиск да бъдем перфектни. Казват ни, че винаги трябва да сме позитивни, оптимистични и щастливи. Лесно е да забравим, че животът е процес на учене и не е нужно да сме перфектни във всичко, което правим. Всъщност понякога допускането на грешки може да ни помогне да израснем като хора. Не се чувствайте виновни за грешки или провали. Всеки ги прави; те са част от богатството на живота. Понякога тези грешки могат да причинят наранени чувства или увредени взаимоотношения. Не винаги е лесно да се извиниш, но е необходимо. Ако знаете, че нещо, което сте казали или направили, е причинило вреда, извинете се и направете каквото е необходимо, за да се поправите щетите, преди да се е превърнало в твърде голям проблем, който не може да бъде разрешен. Ако искате да се разбирате с хората и да поддържате здрави взаимоотношения, трябва да се поправите, когато грешите. Това е едно от най-важните неща, които можете да направите за себе си и за другите.

6. Организирайте финансите си правилно

Без значение колко зле са вашите финанси в момента, все още можете да направите някои промени, за да сте сигурни, че бъдещето ви е сигурно. Научете как да управлявате по-добре парите. Излезте от дълга. Имайте спешен фонд за непредвидени разходи като ремонт на кола или медицински проблеми. Ако сте живели от заплата до заплата, започнете да спестявате повече пари днес, за да не се налага да се тревожите за пари, когато остареете. Посветете се на финансово образование и интелигентност.

Ако има нещо, за което няма да съжалявате, когато остареете, то е да поемете контрола върху финансите си в по-ранна възраст. Това означава да спестявате повече и да инвестирате разумно. Колкото по-рано започнете да заделяте пари за по-късно в живота си, толкова по-малка е вероятността да разчитате на някой друг, когато се пенсионирате или да разчитате на държавата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес