Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 опасни навика, съсипващи здравето на очите

27 септември 2024, 14:00 часа

Зрението е едно от най-важните сетива и поддържането му е ключово за поддържане на качеството на живот. Въпреки това много навици, на които не обръщаме особено внимание, могат сериозно да увредят очите ни.

 

1. Пренебрегване на хигиената на контактните лещи

Още: Кои зодии имат рентгенови очи - виждат абсолютно всичко!

Контактните лещи изискват стриктно спазване на правилата за грижа, в противен случай могат да възникнат сериозни проблеми. Носенето на лещи по-дълго от очакваното или спането с тях, освен ако не сте инструктирани да го направите, може да доведе до инфекции на роговицата и дори язви на роговицата. Мръсните контейнери или неправилната дезинфекция могат да станат източник на бактерии, причиняващи конюнктивит или кератит.

 

2. Дългосрочно използване на цифрови устройства

Съвременният живот изисква постоянно взаимодействие с екраните на телефони, компютри и таблети. Въпреки това, продължителното използване на цифрови устройства без прекъсване може да причини синдром на сухото око и умора (астенопия). Когато гледаме екрана, честотата на мигане намалява, което води до нарушаване на естествената влажност на очите.

Още: Хипертония и онкологични заболявания: Очите разкриват сериозни здравословни проблеми

За да предотвратите това, се препоръчва да правите редовни почивки и да използвате капки за очи, за да овлажните очите си.

 

3. Триене на очите

Навикът да търкате очите си при умора или сърбеж може да изглежда безвреден, но може да причини значителна вреда. Силното триене може да увреди роговицата и дори да причини инфекция, особено ако ръцете ви не са достатъчно чисти.

Още: 5 важни витамина, от които се нуждаят очите

Прекомерното триене може също да влоши състояния като кератоконус, който отслабва роговицата и причинява изкривяване на формата ѝ. Избягвайте да търкате очите си и използвайте антихистаминови капки за сърбеж

 

4. Пренебрегване на UV защитата

Защитата на очите ви от ултравиолетовите лъчи е важна стъпка, която често се пренебрегва. Продължителното излагане на слънце без слънчеви очила може да доведе до развитие на катаракта, увреждане на ретината и дори образувания на роговицата като птеригиум, което може да изисква операция. Слънчевите очила с добра UV защита трябва да бъдат неизменна част от гардероба ви не само през лятото, но и през зимата, когато снегът отразява слънчевите лъчи.

 

5. Тютюнопушене

Пушенето е не само заплаха за белите дробове и сърцето, но и сериозен враг за очите. Никотинът и други токсични вещества в цигарите увеличават риска от развитие на заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). AMD може да доведе до слепота, ако не се лекува своевременно. Освен това, пушенето нарушава кръвообращението в ретината и увеличава вероятността от синдром на сухото око.

 

6. Самолечение и отказ от редовни прегледи

Много хора са склонни да се самолекуват и да използват капки за очи без лекарско предписание. Това може да има сериозни последици, особено при стероидни лекарства, които могат да повишат вътреочното налягане и да причинят катаракта. Редовните прегледи при офталмолог ви позволяват да идентифицирате възможните проблеми навреме и да предотвратите тяхното развитие. Препоръчително е да се подлагате на такива прегледи поне веднъж годишно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес