Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 нетипични употреби на черупките от яйца в домакинството

23 февруари 2022, 13:55 часа
Реклама

Когато яйцата бъдат консумирани с мярка, те биват изключително полезни за здравето на човека. Благоприятстват сърцето, подпомагат кръвното налягане и дори спомагат и за по-стройната фигура. Малцина знаят, но сегашните яйца, които можем да открием на пазара, са дори по-здравословни от тези, които сме консумирали преди примерно 30 години. Това се дължи именно на подобренията в храните за самите птици.

Белтъците и жълтъците на яйцата в днешно време съдържат с около 20% по-малко мазнини и с до 70% повече витамин D от предшествениците си. Черупките не остават по-назад в подобренията на качествата си, а малцина знаят, че те всъщност могат да се използват и за здравословно хранене, както и да спомогнат в домакинските или градинските ни цели.

Почистете къщата
Фино смлени, яйчените черупки могат успешно да се справят с почистването на замърсяванията в банята и кухнята. Тяхната нетоксична, абразивна съставка, примесена с малко течен сапун, премахва отлично замърсяванията по различните повърхности, включително и замърсяванията по кухненската ни посуда (тигани или тенджери).

Отпушете канализацията
Няколко парченца яйчена черупка, поставена върху решетката на кухненската мивка, успешно улавят всяко останало парченце храна, което предотвратява запушването на канала. След като водата натроши на ситно черупките, те ще преминат през тръбите и ще ги почистят.

Почистете и подмладете кожата на лицето си
Яйчените черупки, смлени на прах и прибавени към яйчения жълтък, успешно се превръщат в една страхотна домашна маска за лице, която не само, че ще подхрани кожата ви, но и видимо ще я подмлади. Ако пък смесите в една чаша яйчени черупки и ябълков оцет и ги оставите за няколко дни, сместа ще спомогне за успокояване на възпалителните процеси на раздразнената кожа.

За здрави кости
Черупките на яйцата са най-лесно усвоимият, органичен източник на калций в природата. Освен това, яйчените черупки са богати и на фосфор, желязо, сяра, магнезий, както и на някои от основните аминокиселини, така нужни за живите организми. Според народната медицина, за предпочитане е директната им консумация. Освен за по-здрави кости, черупките на яйцата оказват благотворно влияние и при остеопороза, както и при стомашни киселини. Черупките трябва да бъдат в суров вид и добре почистени, но ако се дават на деца е добре преди това да се изварят за около 5 минути. Счупват се на малки парченца и се смилат на прах. За предпочитане е да се консултирате с лекар, преди да решите да консумирате яйчени черупки, тъй като предозирането с милиграмите е опасно за сърцето, бъбреците и може да предизвика гадене и повръщане.

Срещу брадавици
Тази хитрина съществува от времената на нашите баби. За лек срещу брадавици ще са ви необходими черупките от 2 сурови яйца. След като ги начупите на едри парчета, поставете черупките в тава във фурната за около 30 минути на 250 градуса. Охладете ги и след това ги смелете на прах. Получената консистенция се нанася обилно върху брадавицата и се закрива с парче памук и лепенка. Този компрес се сменя на всеки 2 дни в продължение а 2-3 седмици, след което проблемът с брадавицата ще остане в историята – твърдят хора, изпитали ефикасното действие върху себе си.

За торене и разсад
Калцият има огромно значение за физикохимични свойства на почвата. Необходим е за развитието както на корените, така и за цялостното развитие на растенията. Ако при растенията има недостиг на калций – те забавят растежа си. Пригответе си тор от яйчени черупки смлени на прах, която ще добавите към почвата на растенията. Бихте могли и да накиснете черупките във вода за около 4-5 дни, след което да използвате минерализираната вода за поливане на растенията. Освен заради калция, яйчените черупки са полезни за растенията и с това, че ако само бъдат поставени около даденото растение, то ще бъде защитено от нашествието на голи охлюви. Черупките могат да бъдат използвани и като „саксии“ за разсад, които не само ще ви бъдат удобни, а и ще подхранят с калций разсада ви.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес