Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 недооценени здравословни храни, които трябва да ядете по-често

09 юли 2024, 09:21 часа

Докато в социалните медии централно място заемат чиниите с киноа, кейл и боровинкови смутита, в кухнята ни има много скромни храни, които заслужават шанс да бъдат в центъра на вниманието.

Още: Презрял или недостатъчно узрял банан: Кога трябва да го консумираме

Всички питателни храни допринасят за доброто здраве, но е време да извадите най-подценяваните храни в кухнята си от сянката на пудинга с чиа. Продължавайте да четете, за да видите кои са петте здравословни храни, които трябва да използвате повече.

Бобови култури

Благодарение на разнообразието от боб и грах в тази група има бобови растения за всеки вкус. Бобовите култури са оригиналният безглутенов вариант, а сега различни бобови култури могат да се купят като брашно за тези, които искат да експериментират с безглутеново печене. Освен това те осигуряват както разтворими, така и неразтворими фибри, които създават условия за здрави чревни бактерии и добра работа на червата - а за щастлив живот е необходима щастлива храносмилателна система.

Според диетолога Джорджи Рист добавянето на нахут, леща, бакла, лупина или полски грах към менюто ви ще ви донесе много ползи.

"Бобовите култури не съдържат глутен, имат ниско съдържание на мазнини и съдържат растителни стероли, които могат да бъдат полезни за понижаване на холестерола. Пълни с антиоксиданти, витамини и минерали, те са важна и евтина добавка към всяка диета", казва тя. Независимо дали са основното ястие в храненето или добавка за обогатяване на салатата, протеините, желязото, калцият и фолатите, които бобовите растения съдържат, ги превръщат в подценявана звезда в кухнята.

Киви

Този мъхест малък незабележим плод трябва да държи зелената си глава високо и да бъде причислен към категорията "суперхрани". Този хранителен плод има ползи за здравето на почти всяка част от тялото ви - от очите до червата и имунната ви система.

"Кивито има почти два пъти повече витамин С от портокала", казва Рист. "Едно голямо златисто киви осигурява повече витамин С от една чаша сок от асаи, при това струва по-малко. Включването на плода киви в храната може да помогне за повишаване на усвояването на желязото от растителните храни."

Кивитата са пълни и с магнезий, който подпомага функцията на мускулите, калий, фолат, цинк и антиоксиданти, и това са само някои от тях.

Ядки

Телата ни си падат по ядките, независимо дали са подложени на обработка, печени или сурови. "Ядките не само са вкусни, но и науката ги препоръчва, когато става въпрос за включването на една шепа на ден, за да се подпомогне здравословното управление на теглото, да се намали рискът от диабет, да се понижи холестеролът и да се подобри здравето на сърцето", казва Джорджи.

Според едно проучване консумацията на ядки ежедневно е по-полезна за здравето, отколкото приемът на нискомаслена храна. Избирайте малка шепа ядки, защото в противен случай високото съдържание на мазнини в ядките може да доведе до увеличаване на теглото.

Всяка ядка съдържа уникално разнообразие от хранителни вещества, като сред най-популярните са бадемите, орехите, макадамията, лешниците и кашуто. Една лъжичка качествено масло от ядки е вкусна добавка към смутито ви и, вярвате или не, към пържените храни!

Диня

Нищо не напомня за лятото така, както хладно парче сочна диня. А този пълен с вода плод е не само вкусен - той е и мощен антиоксидант. Динята съдържа ликопен, който е мощен каротеноиден оксидант, който най-често се приписва на друг червен плод - доматите.

Въпреки че доматите са друга подценявана храна, динята има по-концентрирано ниво на каротеноида, който се бори с рака и предизвиква инсулт. Някои изследвания сочат, че той може да помогне за значително намаляване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето, което е бонус, защото е полезен и за сексуалната функция. Динята понякога е наричана "природната виагра" поради съдържанието на L-аргинин.

Спанак

Чипс от кейл, смутита от кейл, задушено кейл, кейл, кейл, кейл, кейл. Човек би си помислил, че кейлът е крал, след като е чувал толкова много за него, обаче много хора не осъзнават, че спанакът все още властва.

"В последно време на кейла се обръща голямо внимание, но това, което много хора не знаят, е, че спанакът всъщност е с по-високо съдържание на редица полезни вещества от кейла, включително желязо, магнезий, калий и витамин Е", казва Рист. "Аз съм на страната на Попай по отношение на спанака и не изкарвам и ден без чаша спанак!"

Една чаша варен спанак осигурява 180 мг. калций (15 до 20% от препоръчителната дневна доза), а 1/2 чаша варен спанак - 80 мг. магнезий и 100 мкг. фолиева киселина, над 20% от препоръчителния дневен прием (ПДП) и за двете.

Тъмнозелените зеленчуци са богати на фибри и са полезни за имунната ви система. Яжте разнообразни зеленолистни зеленчуци, за да поддържате живота си в добро здраве.

Авокадо

Този плод с груба кожа може да крие тайната на младежката ви кожа, тъй като по естествен начин иска да се бори с уврежданията от свободните радикали и да ви поддържа млади.

Само 1/2 авокадо осигурява шепа антиоксиданти, както и 22 мг. витамин С, 120 мг. фолиева киселина (30 % от ПДП) и 4,3 г. фибри (14 % от ПДП).

"Най-здравословните храни, които можете да изберете, са тези, които съдържат много хранителни вещества. Това означава, че те трябва да са много богати на хранителни вещества в сравнение с енергийното (калорийното) им съдържание и да осигуряват хранителни компоненти като фибри, антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини и минерали. Освен това те трябва да съдържат минимални количества (ако изобщо съдържат такива) наситени мазнини, добавени захари и сол", казва Рист.

"Не съществува универсална диета, която да е подходяща за всички, когато става въпрос за хранене. Всички ние сме различни и реагираме на храната по различен начин. Зеленчуците са изключително важни.

Още: Изненадващите факти и причини: Защо не трябва да пиете вода, когато ядете сладки

Въпреки това, за да постигнем оптимално здраве, трябва да се съсредоточим върху "супердиета", пълна с разнообразни хранителни продукти, а не само върху една или две суперхрани!".

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирате със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес