Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина как да променим "часовника" и да спрем да си лягаме твърде късно

01 март 2022, 20:15 часа

Трудно ви е ставате рано сутрин. Лягате си навреме, но не можете да заспите, каквато и да правите. На сутринта сте уморени и имате чувството, че само сте дремнали. Всеки има свой режим. Някои са по-продуктивни сутрин, други вечер и това е тяхното време. Но когато трябва да ставате рано, то е добре да си направите и свой режим.

Защо стоите до късно?

За това има вина първо биологичния ви часовник. Веднъж влезете ли в серия на късно лягане не ви се доспива рано. Друга причина са и много задачи, които имате да свършите и просто не искате да спрете, докато не сте готови с тях. Имате и нужда от своето време, когато всички заспят.

Следващата най-честа причина е вашият хронотип - свикнали сте да лягате късно, но и да ставате късно. Последната възможност е просто да заспивате трудно и да страдате от безсъние. 

Все пак има неща, които можете да промените, за да започнете да ставате по-рано и да не сте изморени сутрин.

Пуснете светлината в спалнята

Забравете за дебелите завеси и щори. Събуждайте се с естествената светлина. През зимата слънцето изгрява малко по-късно, но това не трябва да ви безпокои. Сами ще усетите, че по този начин се настройвате и за рано лягане, но и рано ставане. На сутринта ще сте изпълнени с енергия и готови за новия ден.

Превърнете събуждането в навик

Настройте алармата за всеки ден да звъни по едно и също време, дори и в почивните дни. След около седмица или две, биологичният ви часовник ще се е настроил.

Плавни промени

Ако ви е трудно изведнъж да започнете да си лягате два часа по-рано, то започнете с плавни промени. На лист хартия напишете сегашния си час за лягане, а след това напишете с 20-30 минути новия, в който трябва да си легнете. Правете го всеки ден и постепенно ще видите, че сте стигнали златната среда.

Ограничете приема на кафе и захар преди лягане

Последното и кафе трябва да бъде поне 6 часа преди времето ви за лягане. Също така, ограничете и приема на захар, тъй като и тя пречи на заспиването. Ако обичате топли напитки, то чай от лайка или мента са много подходящи за следобед и вечерта. Те имат и успокояващо въздействие върху организма и ще ви накарат да се отпуснете.

Намалете времето пред екрана

Изкушаващо е преди сън да гледате някой филм. За повечето хора това е тяхното време. Доказано е обаче, че синята светлина пречи на заспиването, така че оставете всички устройства далеч от леглото.

Подходяща температура

Напълно достатъчно е да заспите на 16-18 градуса. По-ниска или по-висока ще причини дискомфорт и няма да се отпуснете достатъчно, за да се отдадете на така мечтания сън.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес