6 лайфхака за бързо и продуктивно почистване с естествени съставки

4383
6 лайфхака за бързо и продуктивно почистване с естествени съставки
Снимка: iStock

Тези съвети вероятно са били използвани от майка ви и баба ви. Приберете химикалите и се въоръжете с прости средства, които ще накарат дома ви да заблести.

Колко често ви се случва да лъскате огледала, да избърсвате прах от рафтове и да търкате подове, но по повърхностите отново да се появяват неприятни ивици и прах, които се утаяват за нула време? Понякога дори и най-силните домакински химикали не помагат да се освети почистването и да се запази резултатът за дълго време.

Ето защо горещо препоръчваме да се вслушате в съветите на "баба", които много хора незаслужено смятат за остарели. Ще ви трябват средства, които вероятно имате под ръка, и щипка хитрост. Записвайте си бележки в полза на чистия дом!

Премахване на мазните петна с любимото универсално средство

Да се премахнат неприятните мазни петна не е лесна задача. Но ако се въоръжите със сода за хляб, петната ще изчезнат от повърхността за нула време. Това просто средство помагаше на всички съветски домакини не само при готвене, но и при други домашни задължения. Ето защо за всеки от нас ще бъде полезно да обърне внимание и на следните съвети.

Смесете малко количество сода за хляб с вода, за да се получи гъста паста. След това я нанесете върху мазното петно, образувало се върху тъканта, и внимателно минете по него със стара четка за зъби. След като оставите пастата върху тъканта за 15-30 минути, и след това изпратете вещта в пералнята.

Ако трябва да премахнете мазни петна от микровълнова печка, дъска за рязане или друга повърхност, добавете няколко капки лимонов сок или малко количество лимонена киселина към тази смес.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Редовно мийте дръжките и мивката

Дръжките на микровълновата печка, чайника, хладилника, както и мивката и превключвателите са нещо, с което влизаме в контакт всеки ден. Ето защо те не само се замърсяват доста, но и се превръщат в развъдник на микроби. За да избегнете това, придобийте навика да ги избърсвате редовно (на всеки два дни). По този начин не само ще избегнете развитието на бактерии, но и ще улесните задачата си по време на генералното почистване.

Ако изведнъж установите, че положението с тези предмети вече е занемарено, използвайте помощта на оцет или сода за хляб. Тези вещества са много по-ефективни и по-безопасни от битовата химия.

Блестящи чаши

Понякога, колкото и да се стараете, е доста трудно да постигнете блясък на чашите и да премахнете петната. Ако сте свикнали да полирате стъклени съдове, имаме алтернатива, която ще ви спести време, но и ще ви даде гарантирани резултати.

Вземете 1 литър топла вода, 20 грама сол, 40 мл деветпроцентов оцет и сока на половин лимон. Разбъркайте солта в топлата вода, добавете оцета и прясно изцедения лимонов сок, а след това просто изплакнете чашите в този разтвор или избършете съдовете с напоена в него гъба.

Без неприятна миризма от мивката

Със сигурност неведнъж сте се сблъсквали с неприятна миризма от мивката, която сте се опитвали да отстраните с помощта на средство за отстраняване на запушвания възможно най-скоро. Но нашите баби са използвали по-деликатно, но не по-малко ефикасно и възможно най-просто средство. Те изстискваха сока на един лимон или портокал в чаша, след което го изсипваха в мивката, а после добавяха чаша гореща вода. Воала! Никакви запушвания и приятен аромат в кухнята и банята е гарантиран.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Бърза реакция при петна

Преди да свалите покривката от масата, избършете я добре (ако е от маслена тъкан) или я изпратете направо в пералнята. Ако я сгъвате след празненство и просто я прибирате, пригответе се да се сбогувате с нейната чистота. Петната и всякакви други замърсявания навлизат доста бързо и затова колкото по-дълго ще протакате, толкова по-трудно ще бъде да ги изкарате. Освен това в изпран вид и при добро осветление на покривката много по-добре се виждат малките замърсявания.

Почистване на пода и прозорците с помощта на домашно приготвени препарати

За да запазите здравето си, съвсем не е необходимо да полирате прозорците и да миете пода с домакински химикали. Нашите баби често са предпочитали едно просто средство, което е не само естествено, но и ефективно. За целта се въоръжете с цитрусови кори, 6% бял винен оцет или ябълков оцет и ароматни билки (розмарин, мента, лавандула или други).

Сложете мандаринови, портокалови или лимонови кори в двулитров стъклен буркан, залейте ги с оцет, докато се покрият напълно, и добавете пикантните билки. Оставете сместа да престои 15 до 20 дни, като не забравяте да разклащате съдържанието от време на време. След това прецедете разтвора през сито или марля и го изсипете в бутилка с аерозолен разпръсквач. След това ще трябва само да напръскате съдържанието върху замърсените повърхности и да ги избършете с влажна кърпа или гъба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Манифестиране: 4 знака, че вашето желание скоро ще се сбъдне

4 предупредителни знака от Вселената, които не трябва да пренебрегвате

Таро хороскоп за месец ЮЛИ за всяка зодия

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com