Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 идеи как да използвате игличките от коледното дърво

08 февруари 2022, 10:35 часа
Реклама

Ако все още не сте изхвърлили живия смърч, не бързайте да го правите. Има много начини за използване на боровите иглички – за здраве, красота, за дома и градината. И за това не е нужно да чакате до май!

Погрижете се за вашите градински растения

Покрийте с игли земята в корените на онези растения, които предпочитат кисела почва - например азалии, рододендрони или къпини. Такъв мулч (одеяло) ще служи както като защита от изсушаване, така и като тор.

Пазете дрехите от молци

Зашийте малки торбички от марля или плат и ги напълнете с пресни борови иглички. Закачете ги в гардероба си или ги подредете по рафтовете с дрехи. Това е не само естествено саше, но и мощен амулет за дрехи.

Бъдете сигурни: молци няма да се появят тук - насекомите просто не могат да понасят етеричните масла от иглолистни дървета.

Не се отчайвайте от факта, че иглите вече не миришат толкова силно, както в първите дни след засаждането на дървото. Инструментът ще "работи" още няколко месеца.

Направете бисквитки с аромат на бор

Ще имаш нужда:

·         0,25-0,5 чаши пресни игли - обикновен или канадски смърч, ела или бор;

·         1 чаша меко несолено масло;

·         0,5 кристална захар;

·         2 ч. л. портокалова кора;

·         Шипка сол;

·         2 чаши брашно.

Смелете иглите с кухненски робот или блендер - поради голямото количество етерични масла - сместа ще се окаже мокра и лепкава. Отстранете целите игли и люспи от него.

В дълбока купа смесете получената смес от игли, олио, захар, портокалова кора и сол. Постепенно добавяйки брашно, замесете меко и гладко тесто. Разделете го на две части. От всяка оформете "наденица" с диаметър около 5 см. Увийте тестото в пергаментова хартия и сложете във фризера за 15 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса. Нарежете замразената "наденица" на порции с ширина до 0,6 см. Сложете бисквитките върху тава, покрита с хартия - за да не се допира тестото. Печете го за 10 минути, докато краищата станат златистокафяви.

Сварете боров чай

Ако борът не е бил восъчен или третиран със специални средства, които запазват дървото, иглите му могат да се използват за приготвяне на ароматен и здравословен чай. Иглите съдържат голямо количество витамин С и други вещества, които имат противовъзпалително и антибактериално действие.

Но: за приготвяне на чай използвайте само борови иглички! Инфузията на игли от други иглолистни дървета, като ела, може да бъде токсична.

Направете вана за крака от бор

Поставете боровите иглички в гореща вода и оставете да накиснат за половин час. Използвайте продукта за облекчаване на напрежението от уморени крака, както и за борба с гъбичките и прекомерното изпотяване.

Запали огън

Боровите иглички горят красиво. Поставете шепа игли в хартиена тава за торта и напълнете с разтопен восък или парафин. Тези восъчни игли ще ви помогнат по време на поход или отдих на открито. Съхранявайте ги в стъклен съд далеч от влага и слънчева светлина.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес