Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 грешки при готвене на паста, които съсипват храната ви

22 октомври 2024, 11:44 часа

Винаги, когато не знаем какво да сготвим, пастата винаги е отговорът. Ако имате кутия паста под ръка, имате началото на невероятна вечеря. Пастата е достъпна, засищаща и универсална – и никога няма да ви свършат вариациите, които да опитате. Вероятно вече знаете основите на правенето на паста, но има някои често срещани грешки, които може да ви пречат да постигнете съвършенството на пастата. Продължете да четете за осем често срещани грешки в пастата, заедно с нашите съвети за коригиране на всяка от тях.

Как се приготвя традиционната паста Карбонара

Използване на тенджера, която е твърде малка

Пастата се разширява значително, докато се готви, така че е важно да използвате голяма тенджера, която да побере сварената паста. Освен това пастата ще се сготви по-равномерно, ако е потопена в много вода. За 1 килограм паста препоръчваме да кипнете 4 до 6 литра вода, като не забравяте, че обемът ще се увеличи, докато пастата се готви.

Не осолявате правилно водата за готвене

Изключително важно е да осолите водата за готвене за ароматна паста. Някои хора казват, че водата за готвене трябва да има вкус на море, но ние смятаме, че това е малко пресилено. Водата за готвене трябва да е добре подправена, като вкусен бульон, но не неприятна. Около 1 супена лъжица кашерна сол на литър вода е полезен показател. За да достигнете перфектното си ниво на соленост, опитайте водата, докато вървите - само внимавайте да не изгорите езика си!

Италианците задължително слагат тази подправка за спагети - прави ги уникални

Добавяте масло към водата за готвене

Добавянето на зехтин към водата за готвене може да звучи като добра идея за предотвратяване на залепването, но в действителност това само причинява проблеми. Маслото не предотвратява залепването, но ще направи сварената паста хлъзгава и ще попречи на сосовете да я покрият добре. Доверете ни се: Запазете своя зехтин за по-добра употреба!

Не проверявате пастата достатъчно често

Времето за готвене, посочено върху кутиите за паста, е приблизително, а не правило. Склонни сме да се стремим към паста al dente, която е достатъчно крехка, но все пак с малко хапка. За най-добри резултати проверявайте пастата последователно, за да сте сигурни, че е сготвена точно по ваш вкус.

Изплаквате на пастата

Изплакването на макароните ще премахне нишестения филм, който помага на соса да се залепи за тях. Ако сервирате пастата гореща, никога не трябва да я изплаквате след отцеждане. Въпреки това, ако планирате да сервирате паста студена или на стайна температура (като в салата с паста), продължете и я изплакнете, за да не стане на бучки, докато седи.

Не вземате предвид комбинацията от форма на паста и сос

Комбинацията от форма на паста и сос може да играе голяма роля за това как ще се получи цялостното ястие. Например, може да искате ръбеста, тръбна паста, като ригатони, за да уловите и последната част от обилното рагу. Като алтернатива може да искате дълга плоска юфка, като лингвини, за лек, ярък сос с морски дарове. Чувствайте се свободни да следвате традиционните съчетания на форма и сос или експериментирайте със свои собствени комбинации.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес