Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 естествени решения за по-свеж въздух у дома

18 септември 2024, 14:39 часа

Качеството на въздуха в дома, офиса или вътрешната среда е пренебрегван аспект от начина на живот, който оказва огромно влияние върху нашето здраве. Научните данни потвърждават, че вътрешната среда като цяло вече е два до пет пъти по-токсична от външната среда.

Още: Живеете в апартамент: Следвайте тези съвети за безупречно чисти прозорци

Източници на замърсяване на въздуха в затворени помещения

Източници на замърсяване са газове, отделяни от готвене, климатик, химикали, отделяни от свещи или почистващи разтвори, тютюнев дим и токсини от строителни материали. Много проучвания са установили, че диагнозата на деца с алергии и други заболявания често е свързана със замърсители, открити в дома.

6 естествени решения за подобряване на въздуха в затворени помещения

  • Елиминирайте източника на замърсяване

Ако използвате газови печки или уреди, уверете се, че техните емисии във въздуха са под контрол. Елиминирайте всеки източник на опасни синтетични и токсични аромати, от свещи до ароматизирани торби за боклук. Почиствайте редовно климатика и аспиратора, за да имате по-чист въздух у дома.

  • Вентилация

Правилната вентилация поддържа околната среда чиста. По същия начин както белите дробове, къщата също се нуждае от въздух, така че отваряйте вратите и прозорците, за да подобрите циркулацията на въздух.

  • Естествени аромати

Използвайте естествени почистващи продукти у дома като сода бикарбонат, цитрусови плодове като лимон, ябълков оцет и етерични масла. Можете да направите свой собствен разтвор за освежаване на въздуха, като смесите вода с етерични масла.

Друг начин е да сварите карамфил, канела и други ароматни подправки и да оставите на подходящо място, за да може приятният аромат да се разпространи.

Перете редовно чаршафи, калъфки и калъфи в гореща вода. Не забравяйте, че памукът е едно от растенията, които също съдържат пестициди.

  • Проверете преди да се доверите 

Въздухът в къщата губи свежест дори от използването на продукти като лак или пяна за коса. Когато купувате продукт, който се рекламира като супер добър, винаги проверявайте етикетите, за да разберете дали любимите ви продукти имат токсини или не.

Избягвайте перилни и почистващи препарати, които съдържат химикали. Содата бикарбонат и оцетът са евтина и ефективна алтернатива на тези препарати.

  • Внимавайте с мебелите

Още: Водопроводчик: 6 причини, поради които сифонът в банята мирише

Изберете дървени подове, премахнете проблемните килими или мокети, които абсорбират прах и токсини. Винаги почиствайте матрака със сода за хляб.

  • Изберете правилното растение

Някои растения могат да се държат у дома не само за красота, но и за пречистване на въздуха. Някои от най-добрите растения са бамбукова палма, мирна лилия, фикус и други.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес