Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 експертни съвета как да подготвите вашите градински растения за зимата

26 октомври 2024, 12:00 часа

С настъпването на октомври градинарите започват да подготвят своите парцели за зимния период. Има важни препоръки за грижа за растенията, за да осигури тяхното здраве и защита през студения сезон.

 

Препоръки за грижа за растенията преди зимата

Още: 10 градински мита, които убиват растенията

1. Контрол на вредителите

Една от основните задачи през есента е борбата с почвените вредители. За да направите това, е необходимо да се подготви работен разтвор на базата на препарати срещу хищни нематоди, като Metarhizium и Boveria. Тези вещества ще помогнат за защитата на растенията от вредители, като същевременно поддържат здравето на почвата.

 

2. Използване на биофунгициди

Още: Градината през октомври: Кои цветя цъфтят в момента и кои трябва да бъдат засадени!

През есента също е важно да се прилагат биофунгициди - природни препарати с фунгицидни свойства, които ще помогнат за дезинфекцията на почвата. Това ще предотврати развитието на гъбични заболявания и ще укрепи кореновата система на растенията.

 

3. Почистване на района

Не забравяйте да почистите старателно двора си. Отървете се от отпадъци, паднали плодове и корени, тъй като те могат да привлекат гризачи. Чистотата в района е ключът към здравето на вашите растения.

Още: Кога е правилното време за торене на череши през есента

 

4. Защита на стволовете на дърветата

Подготовката на стволовете на дърветата е друга важна предпазна мярка. За да направите това, се препоръчва да ги варосате, за да  запазите свойствата им добре в студено време. Тази процедура се извършва най-добре през есента, когато има по-малко дъжд, за да се предотвратят пукнатини в кората през пролетта.

 

5. Влагозареждащо напояване

Не забравяйте да извършите напояване с презареждане с влага, така че дърветата да могат да издържат на зимния студ. Това е особено важно в условия на липса на валежи, когато растенията се нуждаят от допълнителна влага.

 

6. Ерадикационно лечение

Ако имате много култури във вашата градина, извършете лечение за изкореняване. Този процес се състои в създаване на работен разтвор от урея (500 грама на 200 литра вода) и железен сулфат (300 грама на 200 литра вода). Третирайте всички стволове на дървета и паднали листа с разтвора с помощта на пръскачка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес