Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 знака, че тялото ви е пълно с токсини

04 април 2024, 18:33 часа

Всеки жител на мегаполиса е атакуван от токсини. Урбанизацията и развитието на технологиите подобриха качеството ни на живот, но също така доведоха до появата на замърсяване на околната среда, а от там и на нашите тела. Естествената детоксикация на тялото включва черния дроб, бъбреците, кожата, белите дробове и лимфната система. Ако всички тези органи и системи работят добре, процесът на естествено прочистване и детоксикация протича както трябва.

Реклама

За да може организмът да се справи сам с детоксикацията е важно да спазвате следните няколко съвета:

Хранете се балансирано и разнообразно - приемайте всички групи макронутриенти: протеини, мазнини и въглехидрати. Важно е да се намали количеството на преработените изкуствени храни и бързото хранене. Съдържа много консерванти, овкусители, подобрители на вкуса – всички тези вещества натоварват ненужно черния дроб.

Яжте най-малко 400-500 г пресни зеленчуци и плодове на ден - те съдържат ценни фибри, които подобряват храносмилането, имат положителен ефект върху естественото прочистване и нормализират изпражненията.

Следете водния си баланс. Течността е необходима за нормалните процеси на детоксикация. Дайте предпочитание на чиста негазирана вода. Ако е възможно, намалете количеството напитки с високо съдържание на захар (сладки пакетирани сокове, газирани напитки, кафе напитки с мляко с добавен сироп, като лате, раф)

Признаци, че тялото ви се нуждае от детоксикация

Редовно се разхождайте на чист въздух и спортувайте . Кислородът е необходим за обмен на газ в тъканите, ефективно насищане на кръвта и отстраняване на токсините.

Какво може да показва, че тялото е пълно с токсини:

Постоянна умора, преумора дори при достатъчно сън и почивка;

Намален защитен потенциал на кожата - тя става по-чувствителна, могат да се появят възпалителни елементи и раздразнения;

Намален имунитет и обостряне на съществуващи хронични заболявания;

Лошо храносмилане - дискомфорт след хранене, болки в корема, необичайни движения на червата (запек);

Проява на алергии, хранителна непоносимост (прочетете също: Как се държат различните зодиакални знаци при стрес - проверете себе си и обкръжението си ).

В същото време допълнителният прием на определени микроелементи ще засили детоксикационните способности на организма:

Витамин С засилва мобилизирането на токсините. Можете да добавите към диетата си цитрусови плодове – грейпфрут, портокал и лимон. Те са не само богати на витамин С, но и съдържат голямо количество фибри, които спомагат за елиминирането на токсините и стимулират нормалната функция на червата.

Витамините от група В играят важна роля в поддържането на здравето на черния дроб и регулирането на метаболизма. Те могат да бъдат намерени в карантия (говежди, свински и пилешки черен дроб), зърнени храни, хляб, бобови растения (фъстъци).

15 основни храни за детоксикация – добавете ги към вашата диета

Витамини А и Е. Продуктите съдържат телешки черен дроб, масло, моркови, спанак, семена и ядки.

Цинкът е важен елемент за подпомагане на глутатиона, основното вещество, участващо в детоксикацията (свързва и неутрализира токсините и тежките метали). Източниците на цинк включват месо и карантии, яйца, ядки, морски дарове, бобови растения и семена (прочетете също: Как и с какво да измерваме температурата: нека го решим веднъж завинаги ).

Важно е да се разбере, че различните диети със сок за детоксикация не са свързани с детоксикация. Замяната на сок или смути за пълноценно хранене може да не е безопасно. Такава хранителна система по същество лишава здравословните фибри и не е полезна за хора с храносмилателни проблеми (например висока стомашна киселинност).

Също така, готовите сокове, които се предлагат за детоксикация, често добавят допълнителна захар, оцветители и аромати, което може да доведе до развитие на алергични реакции.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес