Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 въпроса, които продуктивните хора си задават, за да останат фокусирани

28 октомври 2024, 08:08 часа

Съществуват фактори, които могат да повишат или да нарушат фокуса ви. Но продуктивните хора знаят как да се справят с разсейващите фактори. Започнете, като си зададете тези пет въпроса.

1. Колко време е минало, откакто сте си взели почивка?

Дори и да не се чувствате физически уморени, една умствена почивка е полезна. Проучване установи, че хората функционират по-ефективно с няколко кратки почивки.

Още: Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Когато външните ни стимули, например това, което виждаме и чуваме, остават едни и същи, мозъкът ни постепенно спира да регистрира тези стимули. Затова не се взирайте в един и същ документ на Word прекалено дълго време. Станете, разтегнете се или отделете известно време за друга задача, за да останете фокусирани.

2. Имате ли пълноценен нощен сън или разчитате на кофеина?

Чували сме го милион пъти. Възрастните се нуждаят от 8 часа сън. В действителност потребностите на всеки човек се различават. Но ако можете да изкарате деня само с пет чаши кафе, може би трябва да си поставите по-ранен час за лягане.

За съжаление наваксването на съня през уикенда не върши работа. Проучване установява, че дори при 10 допълнителни часа сън способността на хората да се съсредоточават е по-малка от тази на тези, които са получавали постоянен сън през седмицата.

Още: Как да се фокусирате повече върху себе си и да приоритизирате собствените си нужди?

Решението: Отнесете се по-сериозно към качеството и количеството на вашия сън.

3. Какво сте яли?

Независимо дали е изненадващо за вас, или не, храната, която консумирате, влияе на фокуса ви. Въпреки че няма нищо лошо в това да си вземете хамбургер за обяд, това може да ви накара да сте отпаднали следобед. Храните с високо съдържание на мазнини изискват от тялото ви да работи по-усилено, което ви оставя с по-малко енергия за трудни умствени задачи.

Плодовете и зеленчуците имат обратен ефект. Вече е научно доказано, че те ви правят по-ангажирани, по-креативни и по-щастливи.

Още: 6 причини, които причиняват проблеми с концентрацията

4. Колко често се храните?

Повечето хора отиват на работа, преодоляват сутрешните пристъпи на глад и ядат много на обяд. Традиционният модел на хранене подлага тялото ви на резки спадове и скокове на енергията, което е вредно за продуктивността и самоконтрола.

Похапването между основните хранения зарежда тялото ви, като му осигурява по-постоянен източник на енергия. Това, че не стигате до състояние на глад, също ви помага да вземате по-добри решения. Често правим нездравословен избор на храна, защото не решаваме какво да ядем, докато не огладнеем.

5. Има ли проблем, който краде фокуса ви?

Понякога по-добрите грижи за здравето ви няма да са достатъчни, за да победите ниската продуктивност. Ако има проблем, който ви притеснява (личен или професионален), може да се наложи да му посветите известно време.

Това означава запазване на един час в работния ден за дадена задача, среща с приятел след работа, за да изкарате нещо от себе си, или дори посещение при психолог, за да се справите с трудно събитие или преход

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес