Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 основни лайфхака да избегнете ARVI или вирус тази есен

04 октомври 2024, 15:00 часа

Октомври дойде, а с него и сезонът на настинките и вечно болните хора около нас. За да се предпазите и да не се разболеете, трябва да спазвате няколко важни правила.

 

Съвет № 1. Какви витамини трябва да приемате през есента?

Още: Защо при настинка болят мускулите и ставите?

Често срещана причина за отслабване на имунитета е липсата на витамини. Ако не искате постоянно да боледувате, то тогава трябва сериозно да помислите за подсилване на имунитета си. Вашият лекар може да предпише конкретни витамини и курс на прием. За да разберете кои елементи са дефицитни, трябва да се подложите на специални тестове. Един от най-важните елементи е витамин D. Именно този витамин изпълнява защитна функция и помага на организма да се бори с инфекциите и по-лесно да понася възпалителните процеси.

 

Съвет № 2. Не забравяйте да дезинфекцирате телефона си

Съвременният човек не може без смартфон. Тази джаджа ни придружава навсякъде в ежедневието ни. По правило, хората не се притесняват да поставят телефона си върху различни повърхности на обществени места, без дори да осъзнават колко много бактерии има по тях. И след това, същото устройство се озовава у дома, в леглото, в кухнята. Освен това, смартфоните постоянно са в контакт с лицето и ръцете ни. Заради мръсен екран може да се появи възпаление на кожата на лицето и инфекцията може лесно да навлезе в тялото с ръцете при хранене. За да избегнете заразяване, трябва старателно да дезинфекцирате телефона си, когато се приберете у дома. Спиртните кърпички са идеални за това.

Още: Как да не се разболеем през дъждовния сезон: Съвети и трикове

 

Съвет № 3. Мийте ръцете си често

Едно от най-баналните, но много важни правила за хигиена- измийте ръцете си! За съжаление, много хора пренебрегват безопасността и мият ръцете си само когато се изцапат. Но дори и да сте излезли просто да си купите хляб от близкия магазин, след като се върнете у дома, трябва да измиете ръцете си, защото сте били в контакт с много повърхности, които ежедневно биват пипани от много хора, а същевременно рядко биват почиствани. Също така в никакъв случай не се хранете с мръсни ръце. Най-добре е да използвате антибактериален сапун, а през деня, когато не можете да миете ръцете си, използвайте мокри кърпички, съдържащи алкохол.

 

Още: 20 съвета, одобрени от лекари, които ще ви предпазят от болести през есента

Съвет № 4. Спазвайте дистанция

Не трябва да влизате в твърде близък контакт с непознати, защото лесно могат да ви заразят. Предаването на патогени по въздушно-капков път е най-разпространено и най-бързо. Ако болен човек кихне или се изкашля във вашата посока, микробите могат буквално да навлязат в тялото ви със скоростта на светлината. Разбира се, спазването на дистанция в обществения транспорт е доста трудно, така че е необходимо да се укрепи тялото, за да е устойчиво на вируси и бактерии.

 

Съвет № 5. Превенцията ще помогне да се избегнат заболявания

Как да предпазим тялото си от вирусни инфекции? През есента, като правило, лекарите предлагат ваксинация срещу различни заболявания, включително грип, но не всички хора понасят добре такива ваксинации и избират друг метод на превенция. Във всеки случай трябва да се консултирате със специалисти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес