Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които трябва да направите във вилата преди първия сняг

06 октомври 2024, 10:00 часа

Летният сезон приключи: реколтата е прибрана, скоро ще започнат студове и ще падне първият сняг. Преди да стане съвсем студено, трябва да свършите важна работа във вилата, смятат специалистите.

Краят на септември е времето, когато мнозина затварят летния сезон. В къщите без отопление вече е студено през нощта, не е нужно да се грижите за лехите и искате да се отпуснете сред топлина и комфорт.

Експертите казват: първата половина на есента е идеалното време да завършите някои неща. Ето пет неща, които трябва да направите във вашата вила в най-скоро време.

Още: 8 опасности на вилата, които могат да те пратят направо в болницата

Боядисайте бараката. Със сигурност имате навес или стопанска постройка в имота си, където съхранявате инструменти и различни пособия. За да може конструкцията да издържи на студа, тя трябва да бъде боядисана или обработена със специална импрегнация с лак. Благодарение на това дървото няма да изгние и през следващата година ще има по-малко караница.

Изолирайте селската къща. В нея може да има празнини, които трябва да бъдат запечатани. Внимателно огледайте стените, пода и тавана. Ако изолирате цялата къща и се отървете дори от малки пукнатини, тогава тя няма да бъде влажна през зимата.

Подгответе почвата за зимуване. Опитните градинари знаят, че почвата трябва да бъде изкопана, наторена и дезинфекцирана. Всичко това ще ви помогне през следващата година: ще има повече реколта и по-малко проблеми с вредителите.

Погрижете се за моравата. Погледнете внимателно моравата си. Ако има плешиви петна или голи зони, тогава е време да ги изравните и да ги засеете с трева. Можете също така да премахнете плевелите, които развалят визията.

Още: Какво не трябва да местите всяко лято във вилата?

Засадете зимен чесън и лук. Ако имате останали малки комплекти, не бъдете мързеливи да ги засадите през есента. Луковиците, които са презимували в почвата, се събуждат в началото на пролетта и започват активна реколта. Същото важи и за чесъна.

 

Между другото

Опитните агрономи съветват: никога не оставяйте лехите празни. Изкопахте морковите, извадихте цвеклото - разкопайте земята и посейте там зелен тор - каквото имате под ръка. По този начин лехите няма да бъдат залети от плевели и почвата няма да бъде подложена на водна и въздушна ерозия.

Още: Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес