Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които не е препоръчително да се правят след хранене

27 септември 2024, 13:30 часа

Оказва се, че нещата, които ни доставят удоволствие, нанасят много вреди на организма. Ето списък с дейности, които трябва да се избягват след хранене.

1. Ядене на плодове

Киселините, разстроеният стомах и газовете са състояния, с които може да се преборите, като спрете да ядете плодове след обяд. Това е ефектът от ферментацията им в стомаха (плодовете се придвижват от стомаха към червата по-бързо от месото или мазнините, където се извършва правилният храносмилателен процес, така че вечерята, изядена преди плодов десерт, блокира преминаването му към дванадесетопръстника).

Още: От кои храни трябва да се откажете след тридесетте?

Най-доброто време за консумация на плодове е сутрин. Те трябва да се консумират за първата или втората закуска в комбинация с мюсли или кисело мляко (тогава са по-хранителни, дават енергия, стимулират мозъка и повишават неговата работоспособност).

Ако искате да ядете плодове след хранене, трябва да изчакате малко: два часа, когато сте яли зеленчуци, четири часа - когато това е било месно ястие. Можем да ги ядем и четвърт час преди основното ястие.

2. Пиене на чай

Пиенето на чай след хранене вероятно е един от най-разпространените хранителни навици. Оказва се, че веществата, които се съдържат в него, влияят отрицателно на храносмилателния процес. Напитката разрежда стомашния сок, което може да доведе до стомашно разстройство и чувство за преяждане.

Още: Етикет на маса: ето как се поставят приборите след хранене

Освен това този навик може да доведе до нарушено усвояване на желязото от храната, която консумирате. Чаят съдържа танинова киселина, която се свързва с този минерал и протеини в човешкото тяло. Недостигът на желязо води до анемия и липса на апетит.

Диетолозите подчертават, че трябва да изчакате поне 30 минути. Те също така съветват да не се пие по време на хранене, тъй като това може да има подобни ефекти.

3. Взимане на душ

Както следобедните душове, така и ваните не са добра идея. Те предизвикват увеличаване на количеството кръв, пътуващо към крайниците, като същевременно намаляват количеството около стомаха, което значително забавя скоростта на храносмилателните процеси. Експертите препоръчват и в този случай да се изчака поне 30 минути.

Още: Топ 5 на най-здравословните семена, които да добавите към вашата диета

4. Кратък сън

След хранене много често се наблюдава сънливост, на която охотно се поддаваме. Тялото ни реагира по този начин на повишената нужда от енергия, необходима за преработката на приетата храна. Въпреки че може да си мислим, че кратката дрямка веднага ще ни накара да се почувстваме по-добре, това не е така.

Лягането може да повлияе неблагоприятно на храносмилателния процес и да насърчи необичайното движение на стомашния сок, чийто излишък може да доведе до възпаление на чревната лигавица.

5. Пушене

Почти всеки пристрастен към никотина признава, че цигарата е по-вкусна непосредствено след хранене. Учените решават да изследват този феномен, но резултатите от работата им носят на пушачите не най-добрите новини.

Оказва се, че една цигара, изпушена след хранене, е почти толкова вредна, колкото десет цигари, изпушени по друго време. Този навик определено увеличава риска от рак.

Пристрастяването към никотина оказва отрицателно въздействие върху здравето (увеличава риска от рак на белите дробове и рак на дебелото черво), а ако пушим след хранене, се затруднява усвояването на хранителните вещества и витамините от храната.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес