Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които жените трябва да знаят за ашвагандата

26 октомври 2024, 19:00 часа

Използвана от хиляди години в аюрведа и други традиционни форми на медицина, ашваганда е сравнително нова на западната уелнес сцена.

Какво представлява, за какво е полезна и какво конкретно трябва да знаят жените за ашвагандата? Прочетете, за да разберете.

Известна още като индийски женшен, ашвагандата всъщност изобщо не е свързана с женшена. Всъщност тя е член на семейството на нощните растения, заедно с картофите, доматите, чушките и патладжаните. Важно е да се отбележи, че тя също е част от семейството аюрведични билки, известни като адаптогени, които помагат на организма да регулира стреса.

Още: Възможно ли е ашваганда да помогне за лечение или забавяне на косопада?

Най-разпространеният начин за приемане на ашваганда е под формата на добавка - хапче или прах. Редица добавки я предлагат като част от по-голяма смес от поддържащи билки.

Макар че научните изследвания за въздействието на ашвагандата са малко, първоначалните проучвания показват, че тя може да бъде ефективна за намаляване на тревожността и стреса, за поддържане на здравословен възпалителен отговор и за насърчаване на яснотата и фокуса през деня. Тя може също така да повиши умствената и физическата енергия, и може да бъде особено полезна за жените.

1. Полезна е за плодовитостта и менопаузата

Ашваганда може да бъде невероятен съюзник за женската репродуктивна система, перименопаузата и менопаузата. В репродуктивните ни години тя поддържа здравословното либидо и се използва от мъже и жени за подпомагане на плодовитостта, а в менопаузата може да помогне за потискане на остеопорозата, свързана с остаряването, и да облекчи мозъчната мъгла, главоболието и мускулните болки.

Още: Подобрява ли ашваганда здравето на щитовидната жлеза?

2. Бременните и кърмещите жени да внимават

Няма достатъчно изследвания, които да гарантират безопасността му в тези периоди от живота на всяка жена. Консултирайте се с вашия лекар, акушерка или друг практикуващ лекар, преди да използвате ашваганда.

3. Подпомага здравето на щитовидната жлеза

Ашвагандата показва обещаващи резултати и в други области на женското здраве. Има някои доказателства, че ашваганда може да подпомогне подобряването на нивата на щитовидната жлеза. Това е логично, тъй като съществува връзка между кортизола и функцията на щитовидната жлеза. Това е чудесна билка за подпомагане на цялата ендокринна система.

Още: Може ли ашваганда да предизвиква безпокойство?

4. Най-добре е да я приемате по-късно през деня

Въпреки че можете да я приемате по всяко време, препоръчва се да използвате ашваганда по-късно през деня заради успокояващия ѝ ефект. Смесването на една чаена лъжичка смлян корен от ашваганда в чаша топло мляко прави прекрасна напитка, подобна на лате, преди лягане.

5. Може да взаимодейства с други лекарства

Както при всички билки, ашвагандата може да взаимодейства с други лекарства, затова е важно да се консултирате с лекар, преди да започнете да я приемате.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес