Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които са по-силни от лекарствата срещу безсъние

07 януари 2022, 16:20 часа

Не само правилното хранене е важно за нашето здраве, но и пълноценният нощен сън. Адекватната почивка спомага за отпускането на тялото и възстановяването на мускулите, което също е от полза за психичното ни здраве. Но как да извлечем всички тези ползи от съня, ако страдаме от безсъние.

Ето 5 храни, които ще ви помогнат да заспите бързо, според електронното издание kubnews.ru.

1. Топло мляко

Чаша топло мляко преди лягане ще ви помогне да заспите. Млякото съдържа мелатонин и серотонин. Тези хормони са невротрансмитери, които насърчават здравия сън. Наличието на серотонин помага за успокояване на мозъка и подобрява настроението. Всичко това допринася за добрия сън.

2. Чай от лайка

Чаят от лайка има лечебни и успокояващи свойства. Наред с това, той оказва положителен ефект върху съня, тъй като съдържа антиоксидантното съединение апигенин.

3. Банан

Бананът съдържа естествени въглехидрати, които ще ви помогнат да заспите по-бързо. В състава на този плод влизат ензими, които насърчават развитието на полезни пробиотични бактерии. За тях е доказано, че намаляват стреса и насърчават пълноценния сън.

4. Череши

В този плод се съдържа мелатонин - хормон, секретиран от епифизната жлеза през нощта. Освен това черешите са полезни за психичното здраве.

5. Пчелен мед

Препоръчва се да добавите пчелен мед към вашата диета за добър сън. Благодарение на естествената захар в състава си, консумацията му води до бързо повишаване на нивата на инсулин.

Пчелният мед също така насърчава освобождаването на триптофан и серотонин в мозъка, които отпускат тялото.

Важно: Статията е единствено с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес