Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 доказани начина да се отървете от петната след акне

15 февруари 2022, 13:15 часа
Реклама

Акнето е проблем, който има всяко момиче и има различни причини за това: слаб имунитет, замърсяване на кожата на лицето, излишък на себум, алергии и др. Може да има много фактори, но трябва да знаете как да се справите с омразното акне.

Притежателите на светла и чувствителна кожа са по податливи към появата на червени петна. Често те изглеждат като старчески петна, които е трудно да се скрият.

Ето пет ефективни начина.

МЕТОД №1: КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло е много мощен комедогенен агент, който ще ви помогне да се отървете от червените петна. Основното нещо, което трябва да знаете е, че може да запушите порите много, особено ако имате мазна кожа, така че трябва да бъдете много внимателни с него.

Кокосовото масло в комбинация с лавандула трябва да се втрива в лицето преди лягане в продължение на един месец. Ще бъдете изненадани от резултата! Кожата ви ще стане чиста и еластична, а пигментацията ще бъде почти незабележима. Витамин Е, който е част от кокосовото масло, перфектно подхранва кожата, а противовъзпалителните свойства успокояват зачервяванията.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ: Смесете равни части от тези масла. Нанесете внимателно върху лицето, особено върху увредените зони и оставете за 20-30 минути или за една нощ. Изплакнете с топла вода и следвайте ежедневната си грижа за кожата.

МЕТОД №2: ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА

Червените петна след акне се образуват поради възпалението и дразненето на кожата, които се появяват при появата на пъпка, поради което дерматолозите винаги съветват да лекувате акнето възможно най-бързо, за да избегнете белезите.

Гелът от алое вера е отлично средство в такива случаи, тъй като намалява възпалението поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Можете да смесите гела с етерично масло, което има силни лечебни свойства, като масло от чаено дърво, което също има противовъзпалителни свойства, и да го нанасяте ежедневно върху лицето си.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесете една супена лъжица гел от алое вера с 2-3 капки масло от чаено дърво. Нанесете сместа върху зачервените места. Оставете да подейства за максимум 15 минути и след това изплакнете с топла вода.

МЕТОД №3: КУРКУМА

Естествена съставка, широко известна със своите силни лечебни и противовъзпалителни свойства, които намаляват дразненето на кожата и ускоряват процеса на заздравяване на наранената зона, така че можете да се отървете от белезите по толкова прост начин. Тази подправка може да се превърне в най-добрата маска за лице, на която сте попадали – не само ще излекува петната от акне, но и ще намали образуването на акне и ще почисти кожата от токсините, които могат да бъдат причина за възможни образувания на акне. Уверете се, че сте избрали качествена куркума, която не се оцветява твърде много. Можете да използвате тази маска до 3 пъти седмично.

КАК ДА Я ПРИГОТВИТЕ: Смесете една супена лъжица куркума, обикновено кисело мляко и кокосово масло. Нанесете върху цялото лице и изчакайте, докато маската изсъхне. Леко масажирайте лицето си и изплакнете с топла вода.

МЕТОД №4: КАРТОФИ

Картофите правят чудеса за белезите от акне, тъй като е добър източник на витамин С и витамин В6. Витамин С насърчава образуването на колаген, освен това изсветлява тъмните петна и възстановява кожата. Докато витамин В6 намалява възпалението и прави кожата по-малко податлива на пъпки.

КАК ДА ГО НАПРАВИМ: Нарежете или настържете половин картоф и нанесете върху лицето. Масажирайте картофения сок в порите с масажни движения и оставете за 20 минути, след което изплакнете с топла вода.

МЕТОД №5: ХАМАМЕЛИС (разновидност на леската)

Един от най-добрите продукти за акне. Той е широко известен със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Хамамелисът също е богат на танини, които са заредени с антиоксиданти, за да предотвратят всякакви бъдещи опити за възпаление и белези.

КАК ДА ГО НАПРАВИМ: Купете тоник с хамамелис и го втривайте върху лицето си след всяко измиване.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес