Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

400 се събраха в Южния парк, за да счупят рекорда за боядисване на яйца

04 май 2013, 16:03 часа

Във връзка с тези хубави, светли празници дано повече българи да са вярващи, усмихнати и добри. Вярвам, че предстоят хубави времена за този изстрадал български народ.

Това пожелание отправи българска майка, включила се заедно с децата си в опита да се подобри световният рекорд на Гинес за най-много боядисани яйца, който се проведе в столичния Южен парк, предаде БГНЕС. В опита взеха участие около 400 души, които бяха следени от контролна комисия и камери, за да се справят изискванията за представителност на Гинес. За три минути бяха боядисани 937 яйца, с което рекордът определено беше счупен, но трябва и официално потвърждение.

Ние чупим рекорд, който е поставен вече 2011 г. в Америка, когато са боядисани 317 яйца, обясни Ангел Ангелов, един от организаторите. "Не е било свързано с традиция, просто са забавлявали деца, докато ние това, което правим днес е показване на типична българска източноправославна традиция. Идеята е да съберем хората, за да обединят енергията си около нещо, което е забавно за всички", добави той.

Според Ангелов традицията на народа ни не се пази, след като за тази цел трябва да се пращат пари от чужди държави. "Моята баба не е получавала европари, за да ми разказва приказки, мисля, че не това е начина. Ние не сме финансирани от европрограми или спонсори, правим го с дарения", заяви той. Но запазването на традициите на България и излагането им пред целия свят не е единствената причина за опита за подобряване на рекорд, разясни Ангелов. Искаме да обединим хората около една идея за създаване на детски онко-хематологичен център, разясни нашенецът.

В навечерието на Великден Ангелов заяви, че не се чувства особено обнадежден за бъдещето. "Хората са извън разумното ниво на отчаяност, извън разумното ниво на бедност, но това са неща на политиците. Духът определено го има, тук имаше изключително силна енергия, но тя трябва да бъде насочена, да бъде използвана в правилна посока". Подобно напрежение изпитваха и някои от посетителите в Южния парк. Ще посрещна Великден в не най-ведро чувство, причините са много, както казват учените, проблема е комплексен, сподели един от бъдещите рекордьори. Но надеждата умира последна, добави той.

И докато за някои на поляната дори и предпразничното веселие не бе достатъчно, за да ги накара напълно да забравят за тежестите на всекидневието си, то повечето искрено се забавляваха и не бързаха да се приберат и да започнат приготовленията на празничните софри. А на поляната в столичния парк присъстваше още един рекордьор – огромният Юнашки тиган, в който бе сготвен Юнашки кебап от 150 килограма месо и зеленчуци за всички посетители.

Като истинско отражение на духа на Великден се проявиха майка и нейните три деца. Дойдохме, за да научим децата да обичат България, да вярват в традициите и да ги спазват, когато пораснат, сподели гордата майка. Докато подобрявахме рекорда това беше за нас забавление и трябва да спазваме традициите, допълни една от дъщерите й. И да увличаме повече хора, добави майката.

Вярвам, че повечето българи не спазват традициите само на този християнски празник, а през цялата година, каза още жената. Все пак добрите хора са си добри, не само на празници, добави тя.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес