Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 типа бащи, които могат да съсипят живота на дъщерята си

03 юли 2024, 12:15 часа
Реклама

Психосоматолог разказва за травмите от детството, свързани с бащата, и техните последици за здравето.

В детството се полагат основите на живота на жената в зряла възраст, на нейното физическо и психическо благополучие. Това, което детето преживява в ранна възраст, със сигурност ще се отрази на неговото бъдеще. И бащата, и майката са ключови фигури, които създават определени условия на средата около дъщеря си. Ето защо влиянието на техните личности върху благосъстоянието на едно момиче не може да бъде надценено.

Бащи и дъщери: проблеми в отношенията и възможни рискове

По този въпрос най-правилно е да се изхожда от данните на детската невропсихология и научната психосоматика. Ще говорим за бащи, които отсъстват в живота на дъщерята, страдат от алкохолна зависимост или са склонни към нарцисизъм. За никого не е тайна, че собствените проблеми на родителите в крайна сметка се предават на техните деца.

Травматичните преживявания от детството се запечатват в мисловната система на жената и създават увреждания в тялото ѝ. Тук са важни не само топлите чувства: обич, любов и грижа, но и психическото състояние на самите родители, техният емоционален фон. Децата, които са в семейството всеки ден, попиват това, което вербално и невербално се предава от възрастните, както към самото дете, така и помежду си.

Фигурата на бащата оказва сериозно влияние върху бъдещото здраве на едно момиче, момиче и жена. Ако той има специфични акценти на личността, някакви психични отклонения, това коренно променя атмосферата, в която расте детето. Защо това е толкова важно?

Факт е, че детството е почвата, от която израства възрастният човек. То оказва пряко въздействие върху неговата умствена, емоционална и физическа сфера. Негативните нагласи, деструктивните програми, които родителят предава на дъщерята, формират състоянието на нейната душа и тяло. Кои видове поведение на възрастните са особено опасни за момичетата?

Студени, отхвърлящи бащи

Такъв мъж залага в съзнанието на дъщерята нагласата, че трябва да e добра, за да заслужи любов. Момичето ще се опита да привлече вниманието на баща си, променяйки радикално поведението си. В резултат на това тя ще си сложи своеобразна маска, под която ще скрие всички отрицателни, разрушителни черти на характера, които се крият в нея. Дъщерята ще се опита да не ги показва на баща си, да бъде мила, любяща и най-послушното момиче на света.

С течение на времето тази маска ще "порасне" до нейната личност, изтласквайки всички сенчести страни на заден план. В крайна сметка у детето ще се формират сериозни вътрешноличностни конфликти, които са в основата на развитието на бъдещи психосоматични заболявания. На първо място това е високото ниво на тревожност, което пренарежда програмите на организма, променя хомеостазата на работата на вегетативната нервна система и активира хипоталамо-надбъбречната ос.

Учени разкриха на кого приличат повече децата - на майката или на бащата

Могат да се появят различни нарушения на женската репродуктивна система, мускулни спазми, главоболие, чревни нарушения. Причината за отклоненията се крие в общата промяна в дейността на централната и автономната нервна система.

Бащи алкохолици

Мъжът със зависимост към алкохола провокира формирането на комплекс на спасител у момичето. Дъщерята поема отговорност за бъдещето, здравето и живота на родителя. Това я прави тревожна, емпатична, склонна да помага на хора, които не се нуждаят от подкрепа. По-късно тези нагласи могат да изкривят сценария за избор на партньор.

Освен това синдромът на спасителя допринася за спонтанното наддаване на тегло след 35-годишна възраст, за развитието на пристрастяване към храната, включително и към жаждата за захар и сол. Жената свиква да се храни със стреса си, защото заедно със свръхотговорността става глуха за желанията си, тялото, емоциите, мислите. Другите хора винаги ще бъдат по-важни за нея, отколкото самата тя. Момичето, момичето, жената няма да обръща внимание на себе си, докато тялото ѝ не се разбунтува.

Нарцистични бащи

Според проучване от 2008 г. на негативните преживявания в детството наличието на родител с нарцистично личностно разстройство се равнява на травмиращо обстоятелство. Самото присъствие на такъв баща наоколо причинява конкретни психоемоционални щети на детето.

Това са хора, които не умеят да разпознават емоциите си и използват детето като инструмент за постигане на собствените си цели. Нарцистичният баща е неспособен да обича никого около себе си. Това, което той нарича любов, всъщност е изкривено, токсично, егоистично чувство. То е просто манипулация на близките, които се опитват да заслужат любовта му. Понякога бебето се възприема от бащата като лост за натиск срещу майката. Но веднага щом бебето престане да бъде необходимо на родителя, той започва да го игнорира и да го изключва от живота си.

Момичетата в този случай развиват доста комплекси, защото не могат да спечелят вниманието на студения баща. Потребностите на нарцисиста не могат да бъдат задоволени - няма да се получи да се отговори на високата летва, която той е поставил. Момичето постоянно преследва недостижима цел и се оказва неудачник.

Това е сериозна трагедия, защото в зряла възраст тя ще привлича в живота си нарцистични партньори. В резултат на това започват да се проявяват различни психосоматични заболявания: хронични болести, диабет тип 2, депресия, клинична тревожност и други психопатологии.

Експерт обясни какво наследява детето от мама и какво от татко

Невидими бащи

Ако бащата в живота на момичето изобщо не е участвал, това също ще се отрази на нейното състояние, вътрешна подкрепа, чувство за сигурност. Бащата осигурява на дъщерята увереност в себе си, решителност при избора на приоритети и посоки на дейност. Когато бащата отсъства, майката няма да може да компенсира отсъствието му, колкото и да се старае.

Жените, които са израснали без татко, могат да станат твърди, непреодолими, да се съревновават с мъжете. Те не могат да понасят критика, но са много добри и успешни, ако бъдат насърчавани. Момичетата от семейства с един родител потискат чувството си за радост, всяка нужда от релаксация, женските слабости, защото искат да бъдат силни и да оцелеят в света.

Бащата може да отсъства или просто да е слаб и инфантилен. Същото се случва и в семейство с авторитарна майка, която доминира над съпруга си. Дъщерята в този случай се опитва да компенсира потиснатите функции на родителя - това е често срещана психична реакция на неблагоприятни условия.

Травми от детството и здравословни проблеми: какво да правим?

Най-важната мярка в борбата с различните психосоматични заболявания е навременното обръщане към лекар. Важно е също така да се вземе предвид преживяното в детството. Жена, която е готова за промяна, трябва да започне с намаляване на нивото на тревожност под наблюдението на специалист, бавно и внимателно да разглоби травмите от миналото. По този начин е възможно да се разбере влиянието им върху собствената личност, да се възвърне себе си, да пресъздаде щастието си. Дори и да има проблеми в детството, ситуацията не е безнадеждна.

Не забравяйте, че всеки е в състояние да си представи фигурата на любящ родител, някой, който ще се грижи за вас, ще ви защитава и подкрепя. Това е образът на добрия и силен баща, който ще помогне да се възстанови душевният комфорт и ще даде силна опора в живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес