Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 навика, които ще развалят отношенията ви с колегите

06 септември 2024, 08:15 часа

Човек прекарва по-голямата част от живота си на работа, но понякога дори не забелязва някои свои лоши комуникационни навици, които значително развалят отношенията с колегите.

Ако изкорените някои от тях, ще бъде много по-лесно да установите контакт с колегите. Ето четири често срещани навика, които развалят отношенията с колегите.

 

Още: Как да се предпазите от „офисните зли духове“: Подробни инструкции

Закъснение

На първо място, редовното закъснение показва лошо възпитание и безотговорно отношение на човека към работата. Освен това, много хора възприемат закъснението като лична обида, така че ако закъснеете дори с пет минути, лесно можете да направите лошо впечатление за себе си или, още по-лошо, да развалите връзката ви.

 

Нарушаване на личните граници

Още: Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Друг навик, който може да развали отношенията с колегите, е постоянното нахлуване в личното им пространство. Това може да се прояви под различни форми. Нарушаването на личните граници може да бъде както физическо, така и духовно. Например, не трябва да взимате нещо от бюрото на колегите си без разрешение, дори и да е обикновен молив. Също така е неуместно да говорите твърде много за личния си живот на работа или да задавате неудобни въпроси на колеги.

 

Клюки

Разпространението на клюки не е добро нещо на работното място. Първо, слуховете може да се окажат неверни и когато разберат кой ги е разпространил, определено няма да бъдат приятели с този човек. Освен това, безсмислените разговори за други хора уронват достойнството на човека.

Още: Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

 

Неспособност за изслушване и съчувствие

Самообсебените хора рядко намират хора, които биха искали да общуват с тях. Въпросът е разговорът да е равностоен. Всеки човек иска да говори и да бъде чут, но някои хора не знаят как да слушат и да проявяват съчувствие. В този случай събеседникът започва да мисли, че може също толкова лесно да говори със стената, така че е малко вероятно да иска да разговаря отново с вас. „В диалога такива хора се фокусират изключително върху себе си и своите интереси. Липсват им умения за активно слушане и не се опитват да разберат гледната точка на някой друг и да се поставят на мястото на другия човек.

 

Как да се отървете от вредните навици

За да се отървете от вредните навици, трябва да направите три стъпки. Първо, трябва да признаете, че има проблем. Трябва да приемете, че вашият модел на комуникация не се отвръща от колегите ви. Второ, ще трябва да работите по проблемни въпроси. Отначало ще трябва постоянно да контролирате поведението си, но с течение на времето лошите навици ще бъдат заменени от добри.

Понякога общуването с колеги е трудно, така че преди всичко трябва да идентифицирате лошите навици в себе си. След като проблемът бъде открит, той може да бъде елиминиран и тогава хората определено ще бъдат привлечени към вас.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес