Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 диагнози, за които сладоледът ще помогне

14 юни 2024, 07:45 часа

Кой не би искал сладолед в горещото време? Като деца често ни казваха, че е по-добре да не прекаляваме с този десерт, в противен случай ще ни заболи гърлото.

Но всъщност има много причини да смятаме сладоледа, ако не за лекарство, то поне за много полезен продукт за много диагнози.

При възпалено гърло

Факт е, че десертът помага за охлаждане на сливиците. Това провокира стесняване на кръвоносните съдове в тях, облекчава подуването и облекчава болката. Този ефект може да се сравни с ефекта на вазоконстриктивните капки за хрема.

Разбира се, само сладоледът не може да излекува болното гърло. Но пълнежът ще ви помогне да повишите настроението си и да намалите дискомфорта.

Лекар разкри мистериозна полза за здравето от сладоледа

По-добре е да си вземете почивка след отстраняване на сливиците

Честите съвети да се поглезите със сладолед след операция за отстраняване на сливиците всъщност не работят.

Студеният десерт наистина ще помогне за облекчаване на болката, но захарта и млякото в състава му могат да провокират повишено производство на храчки. Това крие риск от кашлица, което е изключително нежелателно през първите седмици след операцията.

Сладоледът ще облекчи спазмите

Някои казват, че сладоледът е основното им спасение от главоболие. Други, напротив, се оплакват, че десертът провокира мигрена. Всички тези хора не си измислят това.

През 1988 г. лекарите официално обявиха съществуването на "студено главоболие". Понякога палатинният ганглий (нервен ганглий) реагира по този начин на всяка студена храна. Сладоледът предизвиква свиване на кръвоносните съдове. В същото време нервният възел предава сигнал на мозъка за усещането за студ и в резултат на това на това място тече топла кръв. Рязкото увеличаване на притока на кръв причинява болка и мигрена.

Ако често изпитвате този ефект от сладоледа, опитайте се да го ядете без продуктът да докосва гърба на небцето ви.

Ами тези, които, напротив, прибягват до сладолед като болкоуспокояващо? Понякога десертът наистина помага за намаляване на интензивността на главоболието, ако е причинено от церебрален вазоспазъм. В този случай, благодарение на реакцията на същия ганглий, съдовете ще се разширят и ще се почувствате по-добре.

Защо да ядем сладолед?

Десерт за онкоболни

Известно е, че химиотерапията има свои собствени странични ефекти. Сред тях са загуба на апетит, храносмилателни проблеми и внезапна загуба на тегло.

Ниската температура на сладоледа спомага за въвеждането на протеини в състава му, които са чувствителни към температурни промени. Освен това сладоледът е просто вкусен, дори хората с отвращение към каквато и да е храна не отказват десерта. Студените и сладки храни също се понасят по-добре.

Между другото, сладоледът по принцип ще помогне да се нахрани човек с друга диагноза, който е загубил апетита си.

Изядохте го и вече няма да сте тъжни

И накрая, сладоледът може да се счита за отлично средство за лечение на депресия. Разбира се, депресивното разстройство не е просто лошо настроение, от което всяко сладко може да ви спаси. Въпреки това, сладоледът помага да се активират същите области на мозъка като среща с любими хора или слушане на приятна музика. В крайна сметка много от нас свързват десерта с детството и радостта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес