Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 седмици на тези продукти и холестерола ви ще се повиши

10 октомври 2024, 12:30 часа

„Когато се върна от отпуск, ще се подложа на диета.“ Познато, нали? Какво толкова може да се случи? Е, ще качите килограм-два, после може да ги свалите.

Учени от Оксфордския университет обаче заключават: Необходими са само три седмици на нездравословна диета, за да се получи мастно чернодробно заболяване и висок холестерол. Те представиха новото си изследване на неотдавнашния конгрес на Европейското дружество по кардиология в Лондон.

В експеримента са участвали 24 доброволци. Някои трябвало да са на диета с високо съдържание на наситени мазнини. Други заложиха на полиненаситените мазнини. Проучването продължило 24 дни. В същото време всички участници преминали MRI и кръвни тестове в началото и в края на изследването, така че наблюдателите да могат да оценят промените. И до това довели тези две диети.

Още: Чай от магданоз - понижава холестерола и лекува анемия

 

Хранене с високо съдържание на наситени мазнини

Наситените мазнини се намират в храни като:

·         масло;

Още: Проф. Иво Петров: Високият холестерол се контролира основно с лекарства

·         тлъсто месо;

·         торти;

·         сладкиши;

·         бисквитки.

Още: Круши - свалят или вдигат холестерола

 

След 24 седмици на тази диета, доброволците са имали 20% увеличение на количеството мазнини около черния дроб, което увеличава риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Нивото на "лошия" холестерол се е увеличило с 10% за три седмици, въпреки че теглото на участниците не се е променило. Така че, дори ако човек яде нездравословна храна и не наддава, това не означава, че е късметлия. Стройните хора също могат да страдат от вътрешно затлъстяване и висок холестерол.

 

Диета с високо съдържание на полиненаситени мазнини

Полиненаситените мазнини, включително омега-3 и омега-6, осигуряват основни хранителни вещества за тялото и се намират в храни като:

·         мазна риба (скумрия и сьомга);

·         слънчогледово масло;

·         малко ядки.

Участниците, които са били на диета с високо съдържание на полиненаситени мазнини, показват много различни промени. След 24 дни общият холестерол в кръвта и нивата на лошия холестерол са спаднали с около 10%.

В допълнение, енергийните резерви в сърдечния мускул са се увеличили в сравнение с периода преди изследването.

Ефектите, наблюдавани в тази група, подчертават защитната роля на полиненаситените мазнини.

Учените също оценили ефекта на различни мазнини в клетките на сърдечния мускул. Те отгледали тези клетки в условия, обогатени с наситени или полиненаситени мазнини и оцениха реакцията им.

В условия с повече здравословни мазнини, клетките стават по-активни в усвояването на мазнините и разграждането им за енергия. Следователно, диета с добавяне на мазна риба, ядки и растително масло помага на тялото да намали нивото на мазнините в кръвта.

Отдавна е известно, че наситените мазнини причиняват много по-висок риск от сърдечни и сърдечно-съдови заболявания. Това проучване ни дава доказателства, че наситените мазнини представляват риск за здравето на сърцето много бързо и тихо, без да причиняват промени в теглото на човек.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес