Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 ползи от студения душ и как подпомага отслабването

09 юни 2022, 15:36 часа

Все по-честа практика за много хора е контрастният душ, а именно да завършват горещия душ със студена вода. Дебра Роуз Уилсън споделя в проучването си какви са ползите от включването на тази практика в рутината ни. Заедно с всички положителни страни, тя посочва отслабването като допълнителен плюс. Ето 3 причини да добавите контрастния душ като ежедневен ритуал.

1. Засилва метаболизма

Студените температури влияят на „кафявата мазнина“ в тялото ни, от която зависи теглото ни. Високите нива на мазнини водят до затлъстяване и здравословни проблеми. Взимането на студен душ 2 или 3 пъти в седмицата забързва метаболизма ни и подпомага храносмилането. Драстично отслабване обаче не е възможно, ако не се променят и други аспекти от начина ни на живот, като движение и здравословно хранене.

2. Подобрява циркулацията

Макар и да звучи дискомфортно, студената вода стимулира тялото ни да работи по-усърдно, за да запази температурата си. Една от ползите е подобрено кръвообръщение, което води до по-здрава и сияйна кожа. Открита е и връзка между студените душове и възстановяването при спортистите. Понижаването на температурата в определена зона на тялото засилва потока на наситена с кислород кръв и намалява времето за възстановяване.

3. Намалява депресията

Според проучване на Николай Шевчук, взимането на студен душ до 5 минути, 2 или 3 пъти в седмицата подпомага симптомите на депресия. Тази праткика се нарича „хидротерапия“. Студената вода изпраща електрически импулси до мозъка и се отделя ендорфин – хормонът на щастието, което води до чувства на удовлетвореност и оптимизъм.

Важни забележки!

Тази практика, въпреки многото си ползи, не трябва да се използва като заместител на лечения (психически и физически) и при наличие на здравословни проблеми е препоръчително да се обсъди с медицинско лице. При физическо неразположение от всякакъв тип е препоръчително да се пропусне.

ВАЖНО е да се навлезе в процеса постепенно, като в началото се прави за кратко време и с хладка вода.

С времето може да се увеличи времето и температурата на водата да е по-ниска, но едва когато се чувствате комфортно и няма изрична забрана от медицинско лице!

Това не е медицински съвет.

Никол Караиванова
Никол Караиванова Отговорен редактор
Новините днес