Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лайфхака, които гарантират победа във всеки спор

24 август 2024, 12:44 часа

Най-добрият начин да спечелите всеки спор, особено този, който се води онлайн, е да не се намесвате. Но какво ще стане, ако трябва да убедите колега, партньор, роднини или вечно недоволни съседи да направят нещо важно за вас?

Съгласете се с първите възражения на опонента си и едва след това започнете да аргументирате позицията си доста твърдо

Тази техника ще ви помогне да се справите с „демона на противоречието“: повечето хора са враждебни към всякакви директни опити да променят представите си за света.

По-добре е да започнете всеки спор, като приемете думите на събеседника, проявявайки хитрост и търпение.

Друг начин да разтоварите първоначалното напрежение и отхвърляне на събеседника е да изчакате, преди да изкажете спорни тези и да го насочите към тях чрез поредица от насочващи въпроси. Това е труден път, но много ефективен, защото тогава събеседникът ще почувства, че сам е стигнал до изводите, в които сте искали да го убедите.

Тези зодии не падат по гръб, по-добре не се впускайте в спор с тях

Предайте своята гледна точка структурно, подчертавайки точките с думи-маркери

Изградете своята аргументация по структуриран начин: тя трябва да съдържа твърдение, обяснение и илюстрация. След като изразите основната теза, незабавно направете съгласуван преход към обяснение защо това трябва да е така. Маркиращите думи ще помогнат тук. Те успокояват събеседника и му дават увереност, че вашата реч е логично свързана и следователно правдива. Те включват „следователно“, „трябва да е така, защото“ и други маркери.

Така, например, свързващото „защото“ само по себе си психологически се „чете“ като убедителен аргумент. Също така е възможно да завършите спора с неочаквана, парадоксална или хумористична нотка - това ще засили впечатлението от речта.

Придържайте се към класическата „рецепта“ за убедителна реч: посочване на проблема, неговото решение и ползите, които всеки ще получи в резултат.

Подобна структура - формулирането на проблема, неговото решение и ползите, които всеки ще получи в резултат на това - е възприета например в бизнес презентациите, които също се наричат ​​„разговори в асансьора“. Това правило е полезно във всяка дискусия. Отрежете ненужните неща, бъдете кратки, но поддържайте логика и последователност на речта. Когато описвате проблема, посочете цифри и факти, говорете за конкретни герои, предайте техните емоции. Осигурете конкретни действия, които ще помогнат за разрешаването на проблема.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес