Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 груби грешки, които всеки допуска с водката

28 май 2024, 17:36 часа
Реклама

Някои хора не биха пили водка при никакви положения, докато други гледат на нея като класическа съставка за коктейл, която заслужава място във всеки шкаф за алкохол. Но има някои грешки, които всеки прави с водката.

Докато водката се използва в напитките по-често, отколкото в храната, тя може да бъде и чудесна съставка за готвене или печене. Затова днес ще ви разкрием някои от най-често срещаните грешки както при използването на алкохола в напитки, така и при готвенето с него.

Грешка 1: Използвате евтина водка за коктейли

Още: В Русия искат да произвеждат "социална" водка за бедни

Ако сте решили, че всяка водка има вкус на керосин, може би сте пили евтини марки. Докато тази спиртна напитка е предназначена да има неутрален вкус, най-евтините версии са неприятно горчиви и имат аромат, напомнящ на разредител за боя. Не всички достъпни бутилки са лоши, но понякога използването на евтина водка е голяма грешка.

Ако говорим за мартини или друг коктейл, в който можете да усетите вкуса на водката, определено има разлика. Висококачествената водка значително подобрява изживяването.

Грешка 2: Не различавате съставките, от които се дестилира водка

Още: Топ 10 на най-добрите мезета за водка

Някои хора смятат, че всяка водка се прави от зърна. Други смятат, че се прави от картофи. Е, и двете са правилни, а има и още много варианти. Но неразбирането на разликата, която тези основни съставки могат да направят, е грешка.

Понякога има очевидна разлика, а друг път се свежда до предпочитания. Когато водката се дестилира от зърна като царевица, вероятно ще почувствате отчетливо усещане в устата или парене, присъщо на зърното, въпреки усилията за филтриране. Сортовете на основата на пшеница или картофи не горят по същия начин.

И така, какви са вашите възможности? Водката може да се направи от всички видове зърна. Приготвените от пшеница могат да имат пикантни нотки и лек аромат на анасон. Водката на основата на ръж има орехова сладост, с нотки, подобни на ръжен хляб. Тази спиртна напитка може да бъде направена и от различни плодове, но най-често срещано е гроздето, което придава фини аромати на лимонова кора. Картофите са обща основа за руски и източноевропейски водки. Придават пълен вкус и кремообразна текстура.

Грешка 3: Не осъзнавате потенциала на водката в сладкарството

Не сте мислили да използвате водка в десерти и други сладки рецепти? Тогава правите грешка. Тази спиртна напитка може да бъде полезна в кухнята, дори когато не трябва да я вкусвате в готовото ястие.

Добавянето на малко водка към тестото за пай е „таен готварски трик“ - набъбва и се изпарява, докато кората се пече, оставяйки идеално люспести слоеве. Бисквитите също биха се зарадвали на 1-2 супени лъжици водка, за да се създаде тесто, което е по-меко и по-работоспособно. Ако се притеснявате, че сладкишът ви може да има твърде много вкус на алкохол, не се притеснявайте. Голяма част от алкохола ще се изпари по време на печенето и ще ви остави лек, хрупкав, топящ се на езика маслен сладкиш.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес