Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

200-метрово цунами в Гренландия стои зад мистериозно сеизмично явление (ВИДЕО)

13 септември 2024, 16:42 часа

Цунами, предизвикано от свлачище във фиорд в Гренландия, причинено от топенето на леда, е в основата на странно сеизмично събитие през миналата година, което разтърсваше Земята в продължение на 9 дни.

Според доклада, публикуван наскоро в научното списание Science, трусовете, които са били регистрирани през септември 2023 г., произлизат от огромната вълна във фиорда Диксън в отдалечената източна част на Гренландия.

"Уникалното в това събитие е колко дълго е продължил сеизмичният сигнал и колко постоянна е била честотата му", каза пред АФП един от авторите на доклада Кристиан Свеневиг от Геологическата служба на Дания и Гренландия (GEUS). "Други свлачища и цунами са предизвиквали сеизмични сигнали, но само за няколко часа и много локално. Това е наблюдавано в световен мащаб чак до Антарктида", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Още: Кой е най-големият град на остров Гренландия

Явлението

Явлението първоначално изненада научната общност, която започна да го определя като "неидентифициран сеизмичен обект", преди да установи, че източникът е свлачище.

През септември 2023 г. 25 милиона кубически метра скали и лед паднаха във фиорд в отдалечен и необитаем район, на почти 200 километра от океана. Свлачището предизвиква мегацунами с височина 200 метра в епицентъра си. На 70 километра от него четириметрови вълни повредиха изследователска база на остров Ела.

Още: Сушата на Гренландия може да се издига по-бързо от покачването на морското равнище

Според доклада в списание Science срутването е причинено от изтъняването на ледника в основата на планината - процес, ускорен от изменението на климата.

"Тъй като Арктика продължава да се затопля, можем да очакваме, че честотата и мащабът на подобни събития ще се увеличат в бъдеще", предупреди Свеневиг. "Нямаме опит в работата с толкова топла Арктика, каквато наблюдаваме сега".

Ученият подчерта необходимостта от въвеждане на системи за ранно предупреждение, но отбеляза, че това е предизвикателство в подобни екстремни условия.

Още: Коя държава контролира остров Гренландия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес