Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

19 октомври - ето кой голям български светец почита църквата

18 октомври 2024, 17:25 часа

На 19 октомври църквата у нас почита голям светец, който се счита за покровител на българския народ - Св. Иван Рилски. На този православната църква почита и паметта на Св. прор. Йоил и Св. мчк. Уар.

Житие на светците

Свети Йоан Рилски, създателят на българското отшелничество, се смята за небесен покровител на българския народ. Роден е около 876 г. По време на управлението на българския цар Петър Велики (първата половина на 10 век) той решава да се оттегли от света и започва да живее като отшелник в Рила.

18 октомври - какъв църковен празник е, какво трябва и не трябва да се прави

Иван Рилски е канонизиран приживе, а легендите разказват, че дивите животни сами го намирали и идвали при него, а птиците летели и сядали в ръцете му. Той знаел как да говори с животни и птици, имал дарбата да влияе на климата и мислите на хората, а славата му на лечител и чудотворец принудила самият цар Петър да отиде лично при него.

Последователите на светеца основават манастир в негова чест - Рилския манастир, който се намира и до днес в една от най-живописните местности на Рила. На Патронния празник на Рилския манастир тук идват поклонници от цялата страна и чужбина, за да се помолят пред старинните икони и заедно с монасите да посетят близката пещера, в която някога е живял светецът. Също така, много църкви са построени в чест на Свети Иван Рилски - една от тях, църквата Свети Иван Рилски, е открита през 2008 г. в град Велико Търново.

Свети Иван Рилски е най-почитаният български светец и един от най-значимите светци на Българската православна църква. Той е почитан не само в България, но и на целия Балкански полуостров и в Русия.

Св. Йоил вероятно е живял в царството на Юда по време на епоха, когато Израел е преживявал социални и религиозни кризи. Пророчествата му повдигат въпроси за покаяние, възстановяване, Божия съд и благодат. Пророкът призовава хората да се върнат при Бог, обещавайки, че той ще излекува земята им и ще ги благослови.

Йоил описва епидемията от скакалци като знак за Божия гняв. Той използва това нашествие като метафора за наказание за греховете. Една от най-значимите части на неговата книга е обещанието за изливането на Светия Дух върху всички хора, което се превръща във важно предсказание за християнската традиция, особено в контекста на Петдесетница. Йоил оставя значителна следа в библейската традиция и думите му се използват в проповеди и литература, изследваща темата за покаянието и надеждата. 

Свети Уар е живял по време на ранното християнство, когато вярата в Исус Христос е била често преследвана. Животът му протича по време на римското преследване на християните. Той бил верен свидетел на Христовата вяра, заради което бил преследван. Според някои източници свети Уар бил заловен заради вярата си и измъчван, но не се отрекъл от Христос, за което получил титлата мъченик. Уар е почитан в православната и католическата църква. Паметта му се чества в различни дни в зависимост от традиционните календари. 

Какво може и не може да се прави на празника?

На този ден е забранено да се сушат дрехи навън, нашите предци са вярвали, че това може да доведе до болести. Не можете да започвате конфликти и да се карате - кавгата ще продължи дълго време.

На този ден в старите времена предците ни са се сбогували с есента и са посрещали зимата. Те са вярвали, че вече започват истински студове. Традиционно за празничната трапеза са били приготвяни различни ястия от пилешко месо.

17 октомври - какъв църковен празник е, какво трябва и не трябва да се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес