Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

18 септември - какъв църковен празник е утре

17 септември 2024, 16:29 часа

Утре, 18 септември, според православния календар църквата почита празник, посветен на паметта на св. преподобни Евмений, епископ Гортински. 

История на празника

Свети Евмений е роден на остров Крит в град Гортина, който е важен християнски център. Информацията за живота му е малко ограничена, но се знае, че той е бил изключителен християнски пастор и служител на Църквата. Евмений бил известен със своето благочестиво и нравствено поведение. Постъпил в манастира, където се отличавал като дълбок духовен наставник и благочестив монах.

Още в младостта си той се отличавал с добродетелен живот и се стремял да служи на Единия Бог. Той раздал имуществото си на бедните и посветил живота си в служба на Бога.

Голям празник иде утре, 17 септември - спазват се редица традиции и обичаи

Заради изключителната си духовност и морален авторитет той е бил избран и ръкоположен за епископ на Гортин. Като епископ той ръководи своята епархия с голяма мъдрост и доброта. Наричали го баща на бедните и сираците, а за своите верни бил жив пример на християнски добродетели. Когато монотелитската ерес се разпространява, Евмений смело защитавал истинността на християнската вяра в Константинопол. За това той бил заточен в египетската Тиваида, където станал известен с многобройните си чудеса, по-специално с края на дълга суша.

Свети Евмений бил почитан заради своята преданост към Църквата и благочестие. След смъртта му е канонизиран за светец, а паметта му се почита от православната църква.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника на 18 септември

Сухото и топло време на този ден означава, че зимата ще дойде късно. Каквото е времето на този ден, такова ще бъде и на 1 април. Ако жеравите вече са отлетели - на Покров ще бъде мразовито.

В този ден не можете да клеветите други хора, защото всички тези думи ще се обърнат срещу вас. Не се препоръчва да се засаждат или поливат растенията, те ще умрат. Също така не можете да подстригвате косата си, в противен случай ще започнат здравословни проблеми.

Денят е благоприятен за оказване на помощ на другите и раздаване на милостиня, но всички добри дела трябва да идват от сърце. Можете да се помолите на светеца, като молитва трябва да е за здраве и просперитет.

Голям празник иде утре - спазват се редица традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес