Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 септември - какъв празник е утре, кой има имен ден

15 септември 2024, 21:53 часа

На 16 септември според православния календар е денят, в който се почита паметта на Света великомъченица Евфимия. Св. Людмила и Св. Киприан, митрополит Киевски и Московски.

История на празника

Света Евфимия живяла през 3 век. Тя била християнка от семейство на благочестиви родители. Известна още като Евфимия от Халкидон, тя е родена в град Халкидон (съвременен Кадъкьой, Турция) в благочестиво християнско семейство. Жизненият й път е белязан от множество трудности и изпитания, което е характерно за период, когато християнството все още не е официално признато и християните са били преследвани.

15 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

Ефимия била подложена на тежки мъчения заради вярата си. Тя пострадала заради вярата си по време на гоненията срещу християните, организирани от император Диоклециан през 304 г. Евфимия отказала да принесе жертви на езическите богове, за което била подложена на тежки мъчения. Според легендата тя била хвърлена на арената, където била нападната от диви животни, но по чудо останала невредима. Само мечката й нанесла малка рана. След това тя била екзекутирана по заповед на император Диоклециан, който по това време извършвал тежки гонения срещу християните.

Чудото, свързано с нейните мощи, е от особено значение. През 451 г. на IV Вселенски събор в Халкидон, където се обсъждат въпросите за природата на Иисус Христос, нейните мощи стават свидетели на истинността на православното учение. След три дни молитва и пост, когато гробът е бил отворен, свитъкът с православното изповедание на вярата бил в дясната й ръка, а еретическият свитък лежал в краката й.

Празникът почита и Света Людмила, княгиня на Чехия, приела християнството и го разпространила в своето княжество, за което била убита от езичници.През целия си живот княгиня Людмила се грижила за църквата и разпространява християнската вяра. Снахата на Людмила била езичница и яростно мразела свекърва си за разпространението на християнството. След смъртта на сина на Людмила, снахата започнала да връща езическите ритуали и убедила поданиците си да убият Людмила.

Света Людмила била удушена по време на молитва и погребана в град Тетин. С течение на времето на гроба й ставали различни знамения и изцеления. Когато нейният внук Вячеслав разбрал това, той преместил гроба в Прага. Тленните останки на света Людмила все още почиват в църквата "Свети великомъченик Георги Победоносец".

Киприан е български светец. При първото си пътуване до Русия Киприан успешно допринася за помирението на Москва с Твер и Литва. Той пътува до Литва и посещава руски градове с митрополит Алексий. През 1375 г. литовските князе поискали от патриарх Филотей да назначи Киприан за митрополит на Литва. На 2 декември 1375 г. патриарх Филотей ръкополага Киприан за митрополит на Киев, Русия и Литва, така че след смъртта на митрополит Алексий той да стане митрополит на Киев и цяла Русия. Но това предложение не е прието от московския княз и затова, когато митрополит Киприан пристига в Киев на 6 юни 1376 г., опитите му чрез посланици да постигне признаване на правата си от Москва, Новгород и Псков остават напразни.

На 16 септември празнуват всички с имена Людмила, Людмила, Люси.

Поверия, обичаи и забрани на празника

Ако листата на дърветата вече са пожълтели, но не са паднали - есента ще продължи дълго време.

На този ден не е добре да завиждате на щастието на някой друг, в противен случай ще загубите своето благополучие и никога няма да бъдете щастливи. Този ден се счита за неблагоприятен за преместване или смяна на работа. И ако е невъзможно да отложите, тогава не забравяйте да се помолите на своя ангел-пазител.

В старите времена е имало традиция, че ако човек се изкъпе на този ден, през цялата година ще бъде здрав.

Голям празник иде утре, спазват се редица традиции и обичаи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес